„Crveni i crni“ – ciklus političkog filma u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U petak, 16. septembra u „Kutiji šibica“ u 19 časova, biće prikazan jugoslovenski film „Crveni i crni“, snimljen 1985. godine. Film je režirao Miroslav Mikuljan, a glavne uloge igraju Bekim Fehmiu, Milan Štrljić, Olivera Ježina i Fabijan Šovagović.

Film govori o malo poznatom, istorijski veoma značajnom štrajku 2000 rudara, koji se opravdano smatra prvim antifašističkim ustankom na svetu. Štrajk je počeo 2. marta 1921. godine, na području Labina u Istri, a bio je posledica zauzimanja i spaljivanja zgrade radničkog odbora u Trstu, kada su fašistički odredi brutalno prebili članove sindikata rudnika „Raša“.

U znak protesta zbog terora italijanskih fašista nad članovima sindikata, rudari su na početku štrajka zauzeli rudnike i formirali „crvene straže“, da bi se zaštitili od fašističkih odreda. Pod sloganom „Rudnik je naš!ˮ proglasili su „Rudarsko-radničku samoupravnu Labinsku republiku“ i u njoj organizovali radničku vlast, koja je samostalno nastavila proizvodnju u rudniku. Na žalost, već u prvoj polovini aprila 1921. godine, italijanska uprava u Istri je poslala vojne jedinice i fašističke odrede, koji su bespoštedno slomili žestoki otpor rudara i u krvi ugušili štrajk, čime su okončali novoformiranu „Labinsku republiku“.

Kako su italijanski upravitelji Istre aktivno učestvovali u dovođenju fašista na vlast, stoga se ustanak istarskih rudara potpuno opravdano smatra prvim antifašističkim ustankom na svetu.

U Italiji su fašisti zvanično došli na vlast 1922. godine, ali su već početkom 1921. godine, uveliko počeli brutalno da primenjuju državni projekat nasilne italijanizacije slovenskog stanovništva u Istri i u delovima Dalmacije. Ove krajeve Italija je aneksirala 1918. godine, nakon Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske monarhije.

Nakon filma sledi diskusija koju vodi Tadej Kurepa, a ulaz na projekciju je besplatan.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu