Izložba „JELENA VELIKA KRALjICA“ u Amidžinom konaku - iKragujevac


Kultura

Izložba JELENA VELIKA KRALjICA sedam vekova od smrti kraljice Jelene, otvara se u Narodnom muzeju, u Amidžinom konaku, u Kragujevcu u četvrtak, 1. septembra 2016. u 19. sati, u okviru VII Gospojinskih duhovnih svečanosti. 

Ovo je sedmo gostovanje izložbe nakon Raške, Kotora i Trebinja, u 2015. i Gornjeg Milanovca, Liona i Beograda, u 2016. godini.
Izložbu pod nazivom JELENA VELIKA KRALjICA, Narodni muzej u Kraljevu priređuje povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske (1314–2014.), žene kralja Uroša I, majke kraljeva Dragutina i Milutina, ktitorke Manastira Gradac.

U godini jubileja Narodni muzej u Kraljevu u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Beogradu i uz podršku Manastira Gradac, osmislio je izložbu kao sećanje na znamenitu ženu, suprugu, majku, vladarku i monahinju Jelenu, čija ličnost i danas, nakon sedam vekova, pobuđuje pažnju.

Polazna ideja izložbe je da se, onoliko koliko je to moguće iz moderne perspektive, prikaže život vladarke iz kuće Nemanjića, koji pored istorijskih, kulturnih i umetničkih, ima i ličnu dimenziju. Izložba je koncipirana kroz tri celine, koje istovremeno označavaju i tri perioda iz života kraljice, koja je preko 60 godina uticala na kulturu i istoriju Srbije. Prvi je period nakon njene udaje za srpskog kralja Uroša I, trećeg sina Stefana Prvovenčanog, i traje do njegove smrti 1276. godine.

Drugu etapu njenog života predstavlja samostalno upravljanje delom Srbije u tzv. državi kraljice Jelene, pod titulom JELENE VELIKE KRALjICE i Jelene kraljice Srbije, Duklje, Albanije, Huma, Dalmacije i Primorskih oblasti, u kojem ona samostalno vodi deo državne politike u složenim okolnostima vladavine njena dva sina. Jelena je i ktitor, koji uživa veliki ugled pravoslavne i katoličke crkve, jedina žena čije se žitije nalazi u slavnom zborniku Arhiepiskopa Danila II „Životi kraljeva i arhepiskopa srpskih“. Naposletku ona je monhinja i svetiteljka koju Srpska pravoslavna crkva slavi 12. novembra. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu