Živopisne narodne nošnje, šarenilo i uvek drugačije kolo na seoskoj letnjoj pozornici - iKragujevac


Kultura

Defileom učesnika seoskim sokacima i zajedničkim srpskim kolom, tri stotine folkloraša započelo je druženje.

U Resniku kod Sokobanje, proteklog vikenda, devet kulturno-umetničkih društava zajedničkim nastupom obeležilo je sedam decenija postojanja KUD "Dušan Jović" iz tog sela.

Na nastupima upoznaju ljude iz različitih krajeva, ističe Tamara Jovanović iz KUD "Oplenac" Topola: "Družimo se, počinjemo nova prijateljstva i produžavamo narodnu tradiciju."

Milica M. Đorđević, KUD "Studenjak" iz Resnika kod Kragujevca, u sokobanjskom Resniku je prvi put: "Ovde je lepo, zanimljivo je i mnogo nam se sviđa. Na prvom mestu nam je druženje, mnogo je zanimljivo pre svega."

"Pre šest godina opet smo se reorganizovali i okupili se", kaže Milan Lazić, KUD "Dušan Jović" Resnik, "ovo je već šesti festival ovde kod nas. Svi su se odazvali na poziv, publika je tu."

Živopisne narodne nošnje, šarenilo i uvek drugačije kolo na seoskoj letnjoj pozornici.

Sabor nije takmičarskog karaktera već revijalnog, podseća organizator Slaviša Stojanović: "Kulturno-umetnička društva su došla da se provedu i da se nadigravaju. Ovo je ujedno postao tradicionalni sabor folklora u sokobanjskoj opštini."

Iako je sabor u Resniku kod Sokobanje prepoznatljiv po tome što dolaze gosti iz svih pet Resnika iz Srbije, ove godine, zbog nedostatka para, u Resniku kod Sokobanje bili su gosti iz kragujevačkog Resnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu