Projekcija filma Wasted Youth (2011) sa diskusijom - iKragujevac


Kultura

Večeras u Studentsko kulturnom centru biće predstavljena projekcija filma "Wasted Youth" sa početkom od 19 časova.

Ulaz je besplatan.

Film je inspirisan istinitim događajem, incidentom iz decembra 2008. kada je u Atini policajac ubio petnaestogodišnjeg tinejdžera Aleksandrosa Grigopulusa sa nekoliko hitaca u grudi. Ovo je bio povod za ogromnu erupciju narodnog nezadovoljstva i nerede koji su trajali nekoliko nedelja, proširili se iz Atine u mnoge druge gradove i označili početak društvenih previranja u toj zemlji koja i dalje traju.

Dve paralelne priče razvijaju se u toku jednog dana na ulicama Atine, prestonice Grčke, koja je duboko potrešena svetskom ekonomskom krizom i ekonomskim kolapsom zemlje, što se oseća na svakom koraku, u svakom razgovoru.

Harris je tinejdžer koji bleji sa društvom na ulicama, vozi skejt, ide na žurke, pije i juri devojke, i sve to mu je naravno draže nego da nađe posao preko leta. Vasilis je sredovečni policajac koji je frustriran svetom u kome živi, ne uspeva da obezbedi dodatni izvor prihoda za svoju porodicu, otuđen je od žene, ima veoma lošu komunikaciju sa ćerkom, na poslu ga šef tera da radi tri noćne smene za redom... Od početka nam je jasno da će se ove dve priče u nekom trenutku ukrstiti i da to neće izaći na dobro.

Ovo nije priča o jednoj protraćenoj mladosti, ovo je priča o protraćenim mladostima – Harisa, njegove devojke, njegovog oca, njegovih prijatelja, Vasilisa, njegove žene i ćerke, njegove majke, njegovih kolega. O protraćenim mladostima i životima miliona ljudi ne samo u Grčkoj već širom sveta, o ogromnoj većini koja provodi život u grču od neizvesne sutrašnjice, o ljudima koji nisu imali nikakvu šansu u društvu koje se predstavlja kao „društvo mogućnosti“.

Režija: Argyris Papadimitropoulos, Jan Vogel
Igraju: Haris Markou, Ieronymos Kaletsanos, Arthouros Kiviliov 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu