Umetnica iz Stragara čuva šumadijske običaje - iKragujevac


Kultura

Jelena Lazić, učiteljica iz sela Stragari kod Kragujevca već 15 godina oslikava predmete od stakla, drveta i kamena. Inspirisana tradicijom pravi autentične umetničke radove koji prikazuju običaje šumadijskih sela. 

Ova etno umetnica iz sela Stragari kod Kragujevca svoj hobi oslikavanje tradicionalnih šumadijskih običaja pretvorila je u pravu umetnost izrade ručno rađenih suvenira. Kuću s kraja XIX veka koju je nasledila od svojih predaka pretvorila je i u mali etno muzej pa je njeno domaćinstvo jedan od predstavnika seoskog turizma u Šumadiji.

"Dolaze, kupuju predmete za poklon, posebno ako se šalje negde van Srbije. Ljudi van Srbije kada dođu ovde obavezno nešto ponesu… prosto im je sve to lepo i to im je nešto autentično što potiče odavde iz naših krajeva. Proces pripreme i oslikavanja traje otprilike od šest meseci do godinu dana koliko je potrebno za sađenje tikvi, njihov rast i sušenje", rekla je Jelena Lazić.

Njen hobi prerastao je u pravu umetničku postavku, koja sadrži preko stotinu najrazličitijih oslikanih predmeta.

U Etno kući Lazić kao da ste se vratili kroz vreme. Porodično nasleđe Jelena je pretvorila u pravu muzejsku postavku koja prikazuje kako izgleda jedna seoska i jedna gradska soba s kraja XIX veka.

"Bila sam oduševljena i krenula je ideja da se opremi i napravi muzejska postavka za hiljadu osamsto i neku godinu, tako da su predmeti uglavnom iz porodične zaostavštine.", objasnila je Jelena.

Na imanju porodice Lazić nalazi se i vajat, kućica u kojoj su nekada boravili tek venčani mladenci.

"Tipičan je vajat za ovo ovde podneblje za Šumadiju. U vajatu je ženin običaj bio rad na razboju, nije se kuvalo, nije se spremalo, oni su tu provodili neko svoje slobodno vreme", izjavila je umetnica.

Za Jelenu je oslikavanje predmeta i više od hobija. Sa učiteljskom platom bitno joj je samo da održi svoju postavku i nastavi da slika. 

 

Izvor: RTV

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu