Žerar Depardje ambasador kulture Crne Gore - iKragujevac


Kultura

Novopečeni Rus, glumac Žerar Depardje, mogao bi da postane novi počasni ambasador crnogorske kulture u Evropi, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj 8. januara u Podgorici, kojoj je prisustvovao i slavni glumac.

 

„Još uvek ne govorim crnogorski ali poznajem vašu kulturu i kulturu Balkana, koja je različita i ogromna. Crna Gora je za mene ogromna zemlja jer ima ogromnu kulturu. Jeste mala zemlja, ali velika za Evropu, jer ima deo naše zajedničke istorije. Kao prvo, ovo je jako lepa zemlja sa vlastitim temperamentom i kulturom“, kazao je Depardje na početku svog obraćanja novinarima u Vili Gorica.

Rukujući se sa francuskom zvezdom, premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ga sa Depardjeom veže blizak krug prijatelja, kao i da je poseta planirana za kraj prošle godine, ali je odložena zbog brojnih obaveza sa obe strane.

„Drago nam je da naši kulturni potencijali zavređuju pažnju veličina kao što je Depardje i zato vidimo značaj u tome što i na ovaj način možemo dprineti valorizaciji boljeg pozicioniranja Crne Gore. Gospodin Depardje je izrazio svoju zainteresovanost da bude ambasador crnogorske kulture u evropskoj javnosti“, kazao je Đukanović.

Glumac koji je u kratkoj poseti Crnoj Gori, obišao je deo zemlje i oduševljen je onim što je video.

„Video sam Cetinje, mesta koja mogu postati studio za filmsku industriju, barsku luku, vinograde, ovce koje su pasle tuda što je jako interesantno i važno. Kada ovca pase u travu vinograda to je bolje za vino nego da stavite hemijski dodatak. Video sam prekrasne planine i sela. Zamišljao sam kako izgledaju životi u tim selima i video sam neku mekoću i lepotu“, izjavio je Depardje.

 

„Samo sam zaspao na skuteru“

Upitan da li je slučajno to što je Crnu Goru posetio na dan kada mu je zakazano suđenje u Francuskoj, glumac je odgovorio:

„Nisam pobegao od suda ni od pravde. Hteo sam da imam mogućnost da se odbranim. Moji advokati su bili tamo i ja ću se vratiti. Nisam kriminalac, samo sam zaspao na svom skuteru i pao. Ako pojedem jednu salatu gde ima previše sirćeta, već mi je loše“, govorio je kroz smeh. „Sve je u redu, mogu se vratiti u Francusku. Policija me voli, građani me vole. Imao sam 17 nesreća sa motorom i sve sam kazne sam platio. Ništa ne dugujem Francuskoj.“

Na pitanje da li će dobiti i crnogorski pasoš, nakon što je izazvao lavinu komentara prihvatanjem ruskog, glumac je izvadio ruski dokument i objasnio:

„Imam tu jedan ruski pasoš. Ja sam državljanin Francuske, ali ima privilegiju da dobijem i ruski pasoš. Ako dobijem i crnogorski, i dalje ću čuvati francuski“, odgovorio je on dodajući „Nemojte misliti da ja sakupljam pasoše, ja sam građanin Evrope, a moj san je da budem građanin sveta.“

Komentarišući akutelnu situaciju u Francuskoj, glumac je objasnio:

„To je velika zemlja i malo stara zemlja, znate, i trenutno ima problema. Ali ja sam Francuz. Moj otac je bio nepismen, ali je sanjao o tome da govori univerzalni jezik, da govori sa čitavim svetom. I ja želim da govorim sa celim svetom.“

Na pitanje koji je razlog njegove sadašnje posete, Depardje je kazao da je o Crnoj Gori slušao već duže vremena.

„Kažu da će postati Monte Karlo Rusa, ali ja to nisam video. Video sam zemlju koja ima potencijal u umetnosti, kulturi, koji treba štititi i hraniti. Treba da izgradite vaše studije i infrastrukturu. Ovo je zemlja koja pruža sve mogućnosti. Možete prikazati Stendala, Balzaka, i sve vaše pisce. Ne može se iskoristiti samo turizam, već i kultura“, dodao je on hvaleći lokalno vino i spomenik Njegošu na Lovćenu. Glumac je najavio je da bi voleo neke od svojih sledećih projekata da snimi baš na Balkanu, ali da te planove tek treba da pretoči u realnost.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu