Opasnost društva- PEDOFILIJA: Ovo treba da znate VI i VAŠA deca! - iKragujevac


Hronika

U okrutnoj današnjici gde pojmovi nasilja, zločina i zlostavljanja nisu strani pojam, uglavnom prva asocijacija budu odrasle osobe kao žrtve na pomenute probleme.
Međutim, deca su najčešće žrtve kako psihičkog, tako i fizičkog zlostavljanja. 

 Pedofili su osobe poremećenog mentalnog zdravlja, mahom starije životne dobi, sklone da seksualno opšte sa decom. Koreni ove pojave uglavnom se kriju u seksualnim traumama koji su se dogodili u detinjstvu počinilaca. Većina njih je u ranoj mladosti imala iskustva sa pomenutim. Pedofili imaju poteškoća da uspostave bilo kakvu trajniju ili dublju vezu sa odraslim partnerom, zbog osećaja nesigurnosti i straha.
Zbog toga i biraju dete kao objekat za svoje maštarije ili fizičke kontakte.

Ono što je najbitnije za roditelje da znaju je da pedofili uglavnom poznaju decu koju zlostavljaju. Nažalost, uglavnom je reč o komšijama ili porodičnim prijateljima. Pokušaće na razne načine da priđu detetu, od toga da nude čokoladicu, novac ili da pitaju za smer čak i nasumično odabranom detetu na ulici, do toga da će ih neko vreme posmatraju na igralištima, školskim dvorištima, itd..

Roditelji pre svega moraju da ostvare dobru komunikaciju sa detetom. Koliko god to roditeljima zvučalo strašno, moraju da edukuju svoje dete o mogućim problemima. Ključno je skrenuti im pažnju da ne pristaju ni na šta sa strancima, ni na razgovor, ni da im pomognu, a kamoli da pođu negde sa njima čak i ako kažu da su to mama i tata tako rekli.
Neka vaše dete zna svoje ime, prezime, adresu i brojeve vaših telefona. Iako vam deluje nelogično, nemojte označavati odeću, rančeve ili druge lične predmete imenom deteta, jer bi to mogao napadač da iskoristi kako bi dobio poverenje deteta. Ukoliko dođe do nesrećnog slučaja, da dete ne možete da nađete, odmah pretražite kuću i da li je u komšiluku ili kod prijatelja, i ne zaboravite da ne postoji vremenski period koji mora da prođe pre nego što prijavite nestanak.

Ono što treba decu da naučite je da nikako ne prilaze osobama koje ih prate pešaka ili automobilom. Ukoliko im priđe osoba koja ih primorava da pođe sa njom, neka slobodno viču da to nije njihov roditelj.
Neka izbegavaju da idu sama bilo gde, pogotovo bez znanja i dozvole roditelja. Neka deca znaju da nije u redu da ih bilo ko dodiruje na mestima koja prekriva kupaći kostim, ali ni oni to ne treba da rade drugima.
Imaju pravo da kažu NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da nateraju da rade nešto protiv njihove volje. I neka vezbaju poseban uzvik koji je glasan i dugo traje. Tako se osobama u blizini stavlja do znanja da su u opasnosti.

Napastvovano dete ostaje sa traumom za čitav život. Uz strašnu činjenicu da je pedofila sve više, izuzetno je bitno da se ovi koraci i saveti prođu sa decom kako bi bila svesna da se i ružne stvari dešavaju i da moraju da budu jako obazriva, ali i da ste vi tu da ih pazite najbolje što znate i umete.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu