OPREZ: Jela koja ne smete da podgrevate! - iKragujevac


Zdravlje

Ako ove namirnice ne koristite na pravi način, mogu postati opasne! 

Priložen je spisak namirnica koje morate pažljivo koristiti.

Piletina
Piletina i ostalo meso pernatih životinja, kao i kod jaja, česta mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu.


Krompir
Slično kao i sa pirinčem, problem sa krompirom nije u samom podgrevanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom.

Spanać i drugo lisnato povrće
Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni.

Pečurke
Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne skladište dobro, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgreti isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu