Ova namirnica već za tri sata ublažava prehladu - iKragujevac


Zdravlje

Više je puta dokazano da beli luk spada u zdrave namirnice koje izuzetno blagotvorno deluju na zdravlje, a sada je još jedna studija potvrdila da je odličan saveznik u borbi protiv prehlade.

Manje kliničko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je da oko dve glavice sirovog seckanog belog luka mogu odlično da deluju u borbi protiv prehlade već za tri sata.

Ispitanici su pojeli oko pet grama (količina dve glavice) naseckanog sirovog belog luka, nakon čega su lekari putem krvnih nalaza proučavali kako se ponašaju geni zaslužni za aktivaciju imunog sistema.

Promena u kojoj su se aktivirala bela krvna zrnca dogodila se već tri sata nakon što su ispitanici pojeli beli luk. Takođe, lekari su primetili da su se aktivirali i geni zaslužni za prevenciju razvoja kancerogenih ćelija u telu, a to je do sada potvrđeno u više različitih studija.

Iako ni ovo istraživanje nije potvrdilo da će viroza nestati za tri sata kao što je potvrdila da će beli luk aktivirati imuni sistem, prethodne su studije već pokazale da ova namirnica ima čudesne moći, a sve zbog glavnog sastojka alicina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu