Evo zašto je dobro jesti pasulj - iKragujevac


Zdravlje

Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar “saveznik” u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica.

Od svih namirnica, pasulj je sigurno jedna od najzdravijih i najomiljenijih. Bogat proteinima, vitaminima i mineralima, idealna je hrana za decu i odrasle. Odličan je izvor gvožđa, mangana, bakra, vitamina B9 i B1, fosfora, magnezijuma i cinka, a u manjim količinama sadrži i kalcijum, kalijum, selen, vitamine E, B2, B5 i B6. Zbog teške svarljivosti, ne preporučuje se jedino osobama sa želudačnim i crevnim smetnjama. Da bi se smanjila pojava nadutosti i gasova, prilikom pripreme, treba dodati prirodne začine poput kima, peršuna, nane, belog luka, đumbira, lorbera ili karija.
Zbog dobre kombinacije vlakana i folne kiseline pasulj je dobar “saveznik” u borbi protiv kardiovaskularnih i bolesti debelog creva. Posebno se preporučuje u ishrani dece i trudnica. Povoljno deluje i na osobe koje pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Delotvoran je i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora i stresa.
Izvestan broj stručnjaka ističe da pasulj, zbog bogatstva antioksidanasa, pomaže i kod različitih oblika raka. Američki naučnici sa državnog univerziteta u Koloradu testirali su šest vrsta pasulja, uobičajenih na njihovom tržištu. Merenjem količine antioksidanasa, ustanovili su da crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti pasulj. Da bi se postigao što bolji efekat, poželjno je da se konzumira sa žitaricama, jer takav obrok sadrži punu dozu esencijalnih aminokiselina potrebnih čoveku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu