Kragujevac postaje centar za proizvodnju električnih vozila: Nova "panda" stiže već jula ove godine! - iKragujevac


Vesti
Električna revolucija stiže u Šumadiju! Grupacija Stelantis je najavila početak proizvodnje nove generacije električnih vozila u fabrici u Kragujevcu, čime se ovo mesto svrstava na mapu proizvodnje zelenih automobila. Radnici su već spremni, a prva vozila izaći će sa linije već jula ove godine.


Nova generacija popularne "pande" dobija električno srce i prelazi u višu klasu. "Pandlina", kako će se novo vozilo zvati, stići će u B klasu kao krosover dužine oko četiri metra. Ovaj model je ključan za strategiju proizvođača da zadrži liderstvo na tržištu malih gradskih automobila.

"Želimo da svakoj osobi ponudimo malo, jeftino i efikasno električno vozilo. Nova 'pandlina' će se prodavati na svim kontinentima i prilagođavati lokalnim tržištima", kaže Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Fabrika u Kragujevcu, koja je do prošle godine proizvodila "fijat 500L", počinje novo poglavlje sa "pandlinom". Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a radnici su već spremni zahvaljujući obukama.

"Očekujemo da će nova 'pandlina' biti popularna u regionu zbog povoljne cene. Hibridna verzija treba da košta oko 15.000 evra, a električna sa dometom od 200 kilometara oko 20.000 evra", ističe Tavares.

Početak proizvodnje jula ove godine je odlična vest za Kragujevac i Srbiju, što predstavlja značajan korak ka razvoju zelene industrije i stvaranju novih radnih mesta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu