Kragujevac na osmom mestu po efikasnosti troškova: Srpski grad privlači investitore povoljnim uslovima i inovacijama - iKragujevac


Vesti
Kragujevac je ostvario značajan uspeh na evropskoj mapi biznisa! Magazin fDi, prestižna publikacija britanskog Finanšal Tajmsa, rangirao je grad na osmo mesto po efikasnosti troškova u izdanju liste "Evropski gradovi i regioni budućnosti" za 2024. godinu. Ovo priznanje svrstava Kragujevac među najbolje investicione lokacije u Evropi, potvrđujući njegovu privlačnost za biznis poduhvate.


Srbija se ispostavila kao zemlja sa velikim potencijalom, s obzirom da su se i drugi gradovi, pored Kragujevca, našli na ovoj renomiranoj listi. Beograd je zauzeo sedmo mesto u kategoriji velikih evropskih gradova po ljudskom kapitalu, dok je Leskovac iznenadio sve zasedanjem prvog mesta kao najprivlačniji mali grad za investitore. U kategoriji mikrogradova, Šimanovci, Zrenjanin i Subotica su se takođe plasirale među vodeće lokacije sa povoljnom politikom troškova.

Šta Kragujevac čini toliko privlačnim za investitore? Grad ima prednosti u vidu povoljnih troškova života i poslovanja, što za investitorske planove znači značajne uštede. Osim toga, Kragujevac se može pohvaliti bogatom industrijskom tradicijom i razvijenom infrastrukturom, što ga čini idealnim za ulaganja u proizvodnju i, posebno, automobilsku industriju.

Visoko obrazovanje nije zanemareno - prisustvo Univerziteta u Kragujevcu garantuje pristup kvalifikovanoj radnoj snazi, što je ključno za mnoge kompanije. To ilustruje i činjenica da su već prisutni značajni i uspešni partneri kao Stelliantis, Yanfeng, Wacker Neuson, Shenchi Automotive, Puratos, MIND Grupa i Oracle.

Kragujevac ne počiva na lovorikama. Grad će uskoro započeti izgradnju "Inovacionog distrikta" koji će, zajedno sa "Data centrom", stvoriti magnet za IT i inovativne kompanije. Ova vizija pokazuje želju za daljim napretkom i privlačenjem vodećih istraživačkih i razvojnih projekata.

Kragujevac je dokaz da iza povoljnih ekonomskih uslova stoji strategijski razvoj i otvorenost inovacijama. Ovo osmo mesto na prestižnoj listi predstavlja tek početak budućih uspeha i potvrđuje da je Kragujevac grad sa velikim investicionim potencijalom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu