Gradska skuština donela odluku koja će revolucionarno promeniti naš Kragujevac - iKragujevac


Vesti
Grad Kragujevac, radi unapređenja kvaliteta vazduha, zanavljanja prirodnih biljnih resursa i podizanja nivoa javnog zdravlja, pristupa sprovođenju akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“

Pod merama podrške u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju se aktivnosti koje su u cilju realizacije Akcije u obavezi da sprovode Grad, pravna, fizička lica i preduzetnici.

Pod merama podrške podrazumevaju se i aktivnosti koje pravna, fizička lica i preduzetnici mogu u okviru Akcije samoinicijativno i dobrovoljno da preduzimaju.

Grad kao mere podrške Akciji u obavezi je da:
• formira nove i održava postojeće zelene površine,
• izgradi zaštitni zeleni pojas duž postojećih i novoizgrađenih saobraćajnica,
• izgradi vetrozaštitni zeleni pojas oko gradske deponije,
• uspostavi katastar javnih zelenih površina na teritoriji Grada,
• izradi projekat pošumljavanja,
• preduzima druge aktivnosti u skladu sa usvojenim programima i planovima.

Ali ono što će naše sugrađane najviše zanimati i ono što će se uvesti kao obavezna mera svim investitorima koji prave zgrade u našem Gradu, to je da će od sada imati obavezu da podrže akciju „Vrati dah prirodi – posadi drvo“.

Pravno, fizičko lice i preduzetnik koji gradi stambeni ili stambeno poslovni objekat, kao meru podrške Akciji u obavezi je da preko preduzeća nadležnog za održavanje javnog zelenila i javnih zelenih površina (u daljem tekstu: Preduzeće) zasadi jedno drvo za svaki posebni deo projektovanog objekta, odnosno za svaki stan ili stan i poslovni prostor, u zavisnosti od vrste objekta koji se gradi.
Pravno, fizičko lica i preduzetnik koji gradi poslovni objekat kao meru podrške Akciji u obavezi je da preko Preduzeća zasadi jedno drvo na svakih 100m2 projektovane bruto površine ukoliko gradi objekat do 1000 m2 (iz idejnog rešenja budućeg objekta) , a ukoliko gradi objekat preko 1000m2 još po jedno drvo na svakih 500m2 projektovane bruto površine.
Sve sadnice koje se sade u okviru Akcije moraju biti približno iste vrednosti, o čemu je u obavezi da se stara Preduzeće, kao i Gradsko veće u postupku davanja saglasnosti na cenovnik Preduzeća.

 

drvece.jpg

drvece1.jpg

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu