Nadomak Kragujevca niče novi grad: Tu će se sliti stotine miliona evra - iKragujevac


Vesti

Samo 500 metara od zdanja Gradske uprave u Kragujevcu, u pravcu Batočine, donedavno se nalazilo obradivo zemljište, a sada niče čitav novi grad jer za izgradnju desetak reprezentativnih zdanja i infrastrukturno opremanje lokalna samouprava, Vlada Srbije i investitori ulažu više stotina miliona evra.

Pritom, ideja stručne javnosti o širenju administrativnog centra Šumadije u tom pravcu je stara gotovo sedam decenija, ali se - zbog ranijeg "narastanja" Kragujevca ka Topoli - svela na izgradnju sedišta Univerziteta i objekte dva fakulteta.

- Kompletan novi prostor je potpuno opremljen za objekte čija je izgradnja u toku - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. - Ali, imamo i dovoljno novih parcela koje će grad tek ponuditi investitorima. Uskoro će biti osposobljen i potez između "Elektrošumadije" i "Centra za strna žita", a u budućnosti će se i Korman polje otvoriti za nova ulaganja, čime će se grad proširiti za desetak kilometara ka Batočini. Tako će Kragujevac, pored nekada prestonog i grada samoupravljača, uskoro dobiti i izgled novog, modernog centra.

Pored kompleksa državnog Data centra i Palate pravde, objekata čija je izgradnja nedavno počela, na istom prostoru su, između ostalog, "nikle" i dve fabrike. "Folksvagen" gradi najveći prodajni salon u jugoistočnoj Evropi, a izgrađen je i legat Nikole Koke Jankovića, u kojem je izloženo oko 1.600 dela poznatag akademika.

SOBOVICA

NA dvadesetak kilometara od centra Kragujevca, od Sobovice do Lužnica - na gotovo 700 hektara - uz tri već izgrađene fabrike nemačkog "Simensa" i poslovnog zdanja "Milanović grupe", grade se svi sadržaji neophodni za život i rad oko 8.000 ljudi. U opremanje tog prostora, Vlada Srbije i Gradska uprava u Kragujevcu su već uložili oko 15 miliona evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu