Seminari za predstavnike lokalnih samouprava o informacionoj bezbednosti - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas u Biznis inovacionom centru održan prvi od četiri seminara na temu “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti” namenjenih predstavnicima jedinica lokalnih samouprava. Uz podršku Kancelarije za IT i eUpravu Vlade RS, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija seminare na nivou cele Srbije organizuje Savez za eUpravu NALED-a u saradnji sa RATEL-om.

Predstavnicima 22 lokalne samouprave na seminaru u Kragujevcu obratio se direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije doc. dr Mihailo Jovanović koji je rekao da se u skupštinskoj proceduri nalaze izmene i dopune Zakona o informacionoj bezbednosti, veoma važnoj oblasti koja definiše rad centara za informacionu bezbednost u okviru republičke agencije za telekomunikacije, Kancelarje za IT i eUpravu i drugih državnih organa, a prenošenje znanja i iskustava na lokalne samouprave nam je bitno jer i one imaju svoje podatke i informacione sisteme i moraju biti dobro pripremljene. Ovi regionalni skupovi koji će se do kraja godine održati u Nišu, Novom Sadu i Beogradu su prilika da govorimo i o Aktu koji bi trebalo da se donese u oblasti informacione bezbednosti, a reguliše načine na koje će Ministarstvo trgovine i telekominikacija zaduženo za sprovođenje inspekcijskog nadzora, postupati na terenu, kazao je Jovanović.

Govoreći o otvorenim podacima, direktor Kancelarije za IT i eUpravu je rekao da je Kragujevac jedan od lepih primera koji razmišljaju o svojoj digitalnoj budućnosti, i prvi koji je otvorio svoje podatke na Nacionalnom portalu otvorenih podataka, a svoje mesto ima i na Google mapi. Potrebno je otvarati što više podataka, kaže Jovanović, jer tako pravimo bolju, transparentniju i efikasniju javnu upravu i eliminišemo zloupotrebe, a sa druge strane na Nacionalnom portalu sve je više otvorenih podataka i sve više mogućnosti da kompanije koristeći ih prave dodatnu vrednost za svoje firme.

Učesnike seminara pozdravio je Danilo Savić, član Gradskog veća za IKT, eUpravu i “Pametan grad” koji je izrazio zadovoljstvo što je Kragujevac prvi grad u kome se održavaju seminari o informacionoj bezbednosti i što se na mapi Srbije i regiona već prepoznaje kao digitalni grad. Podsetivši da je u Kragujevcu počela izgradnja državnog DATA Recovery centra, pokrenut lokalni Portal otvorenih podataka, digitalizovan javni gradski prevoz, kreiran novi GIS, na pojedinim lokacijama uvoden pametni video nadzor, on je za novembar najavio i pokretanje gradskog “Disaster recovery DATA centra” kao donaciju NR Kine, koji je osmišljen radi bezbednosti podataka, jer nam je cilj da podaci budu fizički bezbedni i sistematizovani sa “disaster recovery” rešenjem.

Razlog pokretanja seminara o informacionoj bezbednosti bila je analiza stanja informacionih sistema i kapaciteta lokalnih samouprava na uzorku od 64 grada i opština, koja je pokazala da skoro polovina njih nema izrađen akt o informacionoj bezbednosti kao ni plan oporavka u slučaju katastrofa, rekla je Dragana Ilić iz Saveza za eUpravu NALED-a. Ova analiza urađena je posle realizacije projekta “Zaštita podataka o ličnosti i informacione bezbednosti na lokalu” a imajući u vidu da je pokazala i da većina lokalnih samouprava nema kapacitete da organizuje svoje obuke, posle održanih seminara, stručnjaci Nacionalnog CERT-a organizovaće specijalizovane obuke za zaposlene IT-ovce u lokalnim samoupravama, rekla je Dragana Ilić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu