KRAGUJEVAC: Kamp u prirodi za 28 mladih iz Nemačke, Ukrajine, S. Makedonije i Srbije - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Planinarsko društvo "Žeželj" iz Kragujevca, u saradnji sa nevladinom organizacijom Juan Hanover, organizuje međunarodni kamp u kojem učestvuje 28 mladih iz Nemačke, Ukrajine, Makedonije i Srbije sa jedinstvenim ciljem, a to je povećanje ekološke svesti, rad na održivom razvoju životne sredine i upotrebi alternativnih vidova energija.
U dvorištu planinarskog doma "Žeželj" u selu Adžine livade kod Kragujevca održava se međunarodni kamp posvećen zaštiti životne sredine, a ekološka iskustva iz inostranstva prenose mladi iz Nemačke, Ukrajine i Severne Makedonije.

"Mislim da treba da se u Srbiji uvede jedan sistem u kome bi se plastične flaše vraćale u radnju, za to bi se dobijao novac što bi uticalo na ljude koji kupe flašu na način da je što pre vrate a takođe bi se novac dobijao i za flaše koje se nađu na ulici jer bi ih ljudi skupljali i nosili u prodavnice", kaže Lenard Kluc, Nemačka.

"U Kijevu u Ukrajini postoje mesta odnosno stanice gde se mogu doneti plastične i staklene flaše, one se recikliraju i kao takav proizvod dobijaju drugu namenu i koristite se u različite svrhe", kaže Daniel Benov, Ukrajina.

Sve može da se reciklira i nađe novu upotrebu, kao recimo stari prozor, paleta i staklo čime se može napraviti mala sušara. Pored sušare učesnici kampa su predstavili i solarnu rernu.

"Mi smo napravili mini sušaru koja može da suši voće i povrće. To je dobro za sve, a naročito za planinare koji ovde dolaze i zimi i koji mogu da se posluže zalihama sušenog voća i povrća", kaže Jane Karakašov, Severna Makedonija.

"Trebaju vam dve kutije, jedna mora da bude potpuno crna, recimo mi smo je dva puta premazivali bojom, zatim stavite izolaciju između te dve kutije, to može da bude i papir ali naravno bolje je ako imate neki pravi izolir material. Onda ih zatvorite kako ne bi vazduh strujao, stavite preko staklo i onda je sunce zagreva gde može temperatura da dostigne i 120 stepeni", kaže Anastasija Grbović, planinarsko društvo "Žeželj".

Kamp organizovan u prirodi i za prirodu pokrenuo je i razmenu iskustava, ali i novih ideja između učesnika iz različitih zemalja koji su svoje znanje putem radionica preneli i na najmlađe.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu