Najavljen program 13. međunarodnog Festivala kamernih horova - iKragujevac


Vesti

Trinaesti međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala ove godine će u Kragujevcu biti održan od 18. do 22. avgusta. Na Festivalu koji se od 1995. godine održava bijenalno nastupiće horovi iz Turske, Bugarske, Severne Makedonije, Rusije, Mađarske i Srbije.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kragujevca, Festival organizuje Muzički centar.

U cilju negovanja plemenitog horskog zvuka u različitim stilovima horskog pevanja, stimulisanja razvoja kamernih horova i vokalnih ansamabala, međusobne saradnje, podsticaja kompozitorima za pisanje novih dela i bogaćenja muzičkog života zemlje, Festival je osnovan na inicijativu grada Kragujevca i Akademskog kamernog hora Liceum, čiji je koncept postavio prof. Miloje Nikolić.

Raduje me što ove godine imamo horove koji će nastupiti po drugi put i dirigente koji su na Festivalu već šesti put. Posebno mi je drago, imajući u vidu da je ideja bila da ovaj festival institucionalno postane Šumadijski, što je vraćen koncept repriza odnosno gostovanja horova u drugim gradovima pa će tako nastupati u Mladenovcu, Aranđelovcu i Gornjem Milanovcu, kazao je Miloje Nikolić, osnivač, rukovodilac i dirigent Akademskog kamernog hora Liceum na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave, najavaljujući program Festivala. Od pre dve godine Festival kamernih horova postao je i nagradni. Jedna se nagrada dodeljuje dirigentu za najbolji programski a druga horu za najbolje izvedeni celokupni koncept. Ukoliko obe nagrade pripadnu istom izvođaču, dodeljuje se Grand prix Festivala, a stanovište umetničkog saveta je da se kao stimulans nagrade i ostali horovi za ono što su dobro doneli festivalu i horskoj muzici, objasnio je Nikolić.

Žiri ovogodišnjeg međunarodnog Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala čine: Radmila Smiljanić, operska primadona, Bogdan Đaković, muzikolog i dirigent, Tamara Adamov Patijević, dirigentkinja, Pjotr Komorovski, kompozitor i pedagog iz Poljske i Miloje Nikolić, teoretičar muzike i dirigent.

Član umetničkog saveta i dirigent Ateljea koji je sastavni deo Festivala Marko Nešić izrazio je zadovoljstvo što će ove godine prvi put voditi Atelje na kome će kao i do sada biti promovisani srpski kompozitori. U Ateljeu će učestvovati svi horovi a za završni nastup 22. avgusta u Drugoj gimnaziji pripremaće kompozicije Vojne Nešić, Dušana Radića i aranžman pesme Afrika grupe Toto, koji je osmislio Marko Nešić. Atelje će biti održavan svakodnevno i otvoren je za sve koji žele da saznaju nešto više o horskom pevanju i prisustvjuju probama profesionalnih horova.

Svečano otvaranje 13. međunarodnog Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala zakazano je za nedelju 18. avgust u 20.30 ispred Prve kragujevačke gimnazije, a koncerti će tokom četiri dana biti održavani na još tri lokacije: Galeriji Narodnog muzeja, Drugoj kragujevačkoj gimnaziji i Staroj skupštini.

Inače, prvi put ove godine na Festivalu neće učestvovati Akademski kamerni hor Liceum, jer nema dovoljno horskih pevača, pa je sa današnje konferencije za novinare upućen i poziv svima koji to žele da se priključe i postanu deo kragujevačkog Liceuma i tako nastave da grade tradiciju horskog pevanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu