Kragujevac u procesu uspostavljanja efikasnog upravljanja imovinom - iKragujevac


Vesti

Efikasno i efektivno upravljenje imovinom – utvrđivanje vrednosti imovine i novi organizacioni okvir, projekat je koji grad Kragujevac kao nosilac, a opština Batočina kao partner realizuju u okviru projekta Evropske unije Excange 5. Cilj projekta je da se kroz jačanje postojećih ljudskih, tehničkih i organizacionih kapaciteta za upravljenje imovinom u Kragujevcu i Batočini, unapredi organizaciona struktura za upravljanje imovinom, izgrade kapaciteti u oblasti vrednovanja imovinom, ažuriraju baze podataka o nepokretnostima i popuni centralni registar Republičke direkcije za imovinu. Vrednost projekta koji finansira Evropska unija sa 177.316 evra, a sprovode Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija, Kragujevac i Batočina je 215.320 evra.

O značaju projekta za grad Kragujevac, aktivnostima koje su u toku i daljim koracima koje treba preduzeti radi uspostavljanja savremenog principa upravljanja imovinom, bilo je reči na uvodnoj konferenciji koja je danas organizovana u zgradi Gradske uprave.

Ovo nije najveći ali je jedan od najznačajnijih projekata koje grad Kragujevac u ovom trenutku sprovodi, rekla je Minja Obradović, članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima. Kroz Exchange 5 svu gradsku imovinu stavićemo u jednu bazu, uskladiti sa Republičkom direkcijom, a krajnji efekat će biti povećanje budžetskih prihoda grada Kragujevca. Sva imovina koja je sada evidentirana na pet različitih mesta, biće u jedinstvenoj bazi i sa njom će se rukovoditi na efikasniji način, pojasnila je Minja Obradović i dodala da grad Kragujevac ovim rešava jedan od velikih problema sa kojim se sada suočava a buduće generacije će znati čime gazduju.

U planu je da se popiše 5000 nepokretnosti u svojini grada i to 500 objekata zgrada među kojima su stambeni objekti, objekti zdravstva, poslovnog prostora, objekti kulture od kojih svega 30% ima utvrđenu knjigovodstvenu vrednost. Ostalo su ulice, nekategorisani putevi, trgovi, staze, deo objekata na seoskom području, gradsko građevinsko zemljište, ostalo zemljište i slično.

U okviru prve tranše sredstava projekta Excange 5, od aprila sprovodimo proces javnih nabavki za promotivni materijal i računarsku opremu. U narednom periodu nas očekuje potpuna promena softvera za imovinu, koji će biti usklađen sa primedbama državnog revizora i potrebama Republičke direkcije za imovinu kao i povezivanje sa finansijskom bazom podataka, kazala je Nataša Pešić Radosavljević, vođa tima za realizaciju projekta i načelnica Gradske uprave za upravljanje projektima, održivi i ravnomerni razvoj grada Kragujevca.

Najveći problem u ovom trenutku su nelegalni objekti grada, zbog čega smo projektom predvideli sredstva za projektno tehničku dokumentaciju i ozakonjenje objekata. Samo je za projektnu dokumentaciju zgrade Graske uprave, koja će pored ostalih takođe ući u proces ozakonjenja potrebno oko 110.000 evra. Iz projekta ćemo za potrebe Gradske uprave za imovinu izdvojiti oko 25.000 evra za usluge geometara, a imajući u vidu da je procena vrednosti nepokretnosti jako skupa, predviđena je i obuka osmoro ljudi za procenitelje imovine.

Po završenoj obuci grad će dobiti svoje licencirane procenitelje i neće imati potrebe da angažuje druga lica za procenu imovine, objasnila je Nataša Pešić Radosavljević. Ona ističe da je najvažnija aktivnost Exchang 5 koja sledi povezivanje svih baza i popisa imovine. S obzirom na to da je Republika Srbije je produžila rok lokalnim samoupravama da popišu svoju imovinu i evidentiraju u katastru do kraja 2020. godine, ona ističe da je najvažnija aktivnost Exchang 5 koja sledi povezivanje svih baza i popisa imovine, jer ukoliko se to ne učini sva imovina će biti preneta na Republiku.

Uvodnoj konferenciji pored predstavnika kragujevačkog tima za realizaciju projekta EU Exchange 5 „Efikasno i efektivno upravljenje imovinom – utvrđivanje vrednosti imovine i novi organizacioni okvir” prisustvovala je i Radmila Ilić, kao deo tima projekta iz Batočine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu