SAMO POLOVINU PITANJA REŠILI TAČNO: Sutra konačni rezultati male mature - iKragujevac


Vesti

Na testovima od 20 pitanja, mali maturanti u proseku su imali između 10 i 12 tačnih odgovora, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete. Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija.

Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja - 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

Konačni rezultati male mature za osnovce očekuju se sutra.

Svaki osmak može na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da proveri koliko ima poena na završnom ispitu, ali i ukupan broj bodova.

Za to mu je potrebna samo jedinstvena šifra koju je dobio pred polaganje male mature.

Učenici u Šumadijskom okrugu su prema rečima rukovodioca Školske uprave Kragujevac, Gorana Joksimovića dobro uradili završni ispit.

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.

Lista želja popunjava se 28. i 29. juna, a roditeljima i đacima se savetuje da je popunjavaju prema onome šta je njihova prva želja i na što više mesta, rekao je Joksimović.

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7. jula.

Nakon toga sledi upis učenika u srednje škole 8. i 9. jula.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu počinje 8. jula, kada se predaje lista želja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu