Pravila nisu tu zbog kazni nego zbog zaštite života - iKragujevac


Vesti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da vozači nažalost ne obraćaju pažnju na upozorenja i apele policije da se pridržavaju pravila. Upozorava da se ne seda za volan pod dejstvom alkohola, kao i da se vozi u skladu sa ograničenjima brzine.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u poslednjih pet dana, posle pojačanih provera, otkriveno 1.588 vozača pod dejstvom alkohola, od čega njih 306 sa nivoom višim od 1,2 promila.

Stefanović kaže da je alkohol jedan od najvažnijih faktora koji utiču na saobraćajne nezgode.

Pored toga, ministar kaže da policija često upozorava da je potrebno smanjiti brzinu i ići na put odmoran. Ukazuje i da se ne smeju koristiti mobilni telefoni tokom vožnje.

Govoreći o saobraćajnim nezgodama u Srbiji prethodnih dana, Stefanović je naglasio da je reč o tragedijama i još jednom je zamolio vozače da razumeju da pravila ne služe zbog kazni, već zbog zaštite života.

Dodaje da se takve nesreće najčešće događaju u vreme praznika, kada je pojačan broj vozila na putevima.

Delić sekunde dovoljan za nesreću

Istakao je da je na putevima bio dovoljan broj policajaca, ali da policija ne može da zaštiti nekoga ako je on neodgovoran, jer je nekada delić sekunde dovoljan za nesreću.

"Odgovornost je važna, nije cilj policije da vas kazni. Upozoravam ljude da odgovaraju i za svoje i za tuđe živote", istakao je ministar.

Naveo je i da se striktno primenjuje zakon kada je reč o prevoznicima i da su kompanije dužne da vode računa o obučenosti vozača, što je sve podložno proverama.

Stefanović poručuje da profesionalni vozači moraju da imaju licence i iskustvo koje je predviđeno propisima. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu