Kragujevački pravnik piše pesme, deca ih ilustruju - iKragujevac


Vesti

Kragujevački pisac za decu Aleksandar Janjušević, sekretar Osnovne škole „Natalija Nana Nedeljković", do sada je napisao četiri knjige pesama. Autori svih ilustracija u njegovim knjigama su isključivo deca iz cele Srbije.

Po profesiji je pravnik, hobi mu je novinarstvo, a veruje da se rodio kao pesnik. Rođenje ćerke Sofije, pre 13 godina, a potom i sina - Petra, pokrenulo ga je, kaže, da se ozbiljno posveti književnosti, a njegove pesme sa istim žarom čitaju i mladi i stari. Jedne uvodi u život, a druge vraća u detinjstvo.

"Davao sam mašti na volju, a onda su deca dala sebi na volju i rezultati su sjajni.To su pesme i kratke priče i neki dramski tekstovi pretočeni u dramske predstave", kaže Aleksandar Janjušević pesnik i sekretar OŠ "Natalija Nana Nedeljković", Kragujevac.

Deca su neiscrpan izvor inspiracije, i pisanje za njih je pravo zadovoljstvo, a on je odlučio da ih u svoje stvaralaštvo uključi na još jedan način - kao ilustratore. Zato je 2016. godine objavio konkurs za ilustrovanje svoje treće knjige "Kad porastem biću mali", potom i 2018. za knjigu "Od kiše se raste".

Deca iz vrtića i osnovnih škola, iz cele Srbije, poslala su više od hiljadu crteža. Među izabranim ilustratorima su i dva učenika škole u kojoj radi.

"Došla je učiteljica sa papirićem da odaberemo nekoliko pesama koje će da izađu u knjizi. Ja sam izabrao neke pesme i ilustrovao", kaže Viktor Osmanagić, učenik OŠ "Natalija Nana Nedeljković", Kragujevac.

"Meni je došlo na ideju da nacrtam Deda Mraza .Kada sam nacrtao učiteljica je za neki dan došla u učionicu i rekla da je crtež izašao u knjigu", navodi Janko Jakovljević, učenik OŠ "Natalija Nana Nedeljković", Kragujevac.

Deca će ilustrovati i dve nove knjige koje bi trebalo da budu objavljene ove godine. Do tada, Aleksandar redovno posećuje škole u Kragujevcu, ali i širom Srbije, promovišući istinske i pomalo zaboravljene vrednosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu