Izabrani dobitnici Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Odbornici Skupštine grada danas su usvojili Odluku o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2018. godini.

U oblasti sporta nagradu će dobiti Srećko Otović koji je kontinuiranim radom i angažovanjem doprineo edukaciji, razvoju i popularizaciji sporta kod mladih. Među argumentima su izuzetno angažovanje i postignuti rezultati sa Sportskim klubom Foka, zatim, organizacija Međunarodnog košarkaškog turnira, saradnja sa KS Makedonije, Bugarske i timovima iz Kine.

U oblasti humanitranog karaktera Đurđevdansku nagradu dobila je Gorica Dimitrijević koja je, prema nastavnom planu i programu, putem skajpa davala časove teško oboleloj Teodori Vranješević tokom lečenja u Nemačkoj, čime je Teodora uspela da održi korak sa nastavom i drugovima iz razreda, ali i postigne uspeh sa svim peticima u školskoj 2017/2018. godini.

Dr Jelena Tijanić dobitnik je Đurđevdanske nagrade u oblasti novinarstva za televizijski serijal „Doživeti stotu“ emitovan na Televiziji Kragujevac u 2018. godini. Kao specijalista urgentne medicine svojim autorskim emisijama pristupala je zdravstvenim problemima na zanimljiv način i doprinela edukaciji i informisanosti gledalaca o prevenciji, lečenju bolesti, istinama i zabludama u medicini.

U oblasti umetnosti nagradu je dobio Mirko Demić za roman „Pustolovine bačkog opsenara“ čiji narativni postupak prevazilazi okvire jednostavne priče o pustolovu Dimitriju Vujiću. Ovim ostvarenjem postavio je nove standarde u književnom stvaralaštvu i obogatio kulturnu scenu.

Đurđevdansku nagradu u oblasti privatnog preduzetništva za izgradnju industrijskog kompleksa „Mind park – Milanović industry park“ u industrijskoj zoni Sobovica, odlukom odbornika Skupštine grada, dobio je Bratislav Milanović. U novoj industrijskoj zoni proizvodnja je počela u novembru 2018. godine, a već danas ima 340 zaposlenih. Trenutno su u izgradnji hale Simens avenio i Čelik, kao i Upravna zgrada. Ovaj projekat Vlada Srbije je proglasila projektom od nacionalnog značaja, koji će uz značajne proizvodne kapacitete, obezbediti i uslove za razvoj inovativnih rešenja ne samo u industriji šinskih vozila, već i drugih industrijskih grana visokih tehnologija čime je dat izuzetan doprinos privrednom razvoju grada, ali i čitavog regiona.

Godišnju nagradu grada Kragujevca u oblasti obrazovanja dobila je Katarina Veljković za postignute rezulate u nastavi, kao i za realizaciju niza projekata u oblasti obrazovanja u 2018. godini. Katarina je izabrana u Top 40 nastavnika na svetu, a dobitnik je i nagrade Udruženja Živojin Mišić. U nastavnom procesu koristi platformu za elektronsko učenje, a uvela je i robote na časove programiranja.

Inače, Đurđevdanska nagrada ustanovljena je 2006. godine i za razliku od priznanja koja dodeljuje struka, ovo je nagrada građana Kragujevca, koji već 14 godina predlažu i ukazuju na sugrađane, komšije, prijatelje ili kolege koji svojim radom pomeraju granice, kazala je pored ostalog Gordana Damnjanović članica Gradskog veća, obrazlažući predlog Komisije. Naša je želja da potomcima u amanet ostavimo neizbrisivi trag o pojedincima i kolektivima koji su kreiranjem nove energije zaslužili da ih uvrstimo među gradinare Miloševe prestonice.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada na Đurđevdan, 6. maja.

4-28 (1).jpg5-28.jpg2-31.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu