Bespovratna sredstva u vrednosti od 1,7 milijardi dinara za male i srednje preduzetnike u Šumadiji i Pomoravlju - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo privrede početkom godine raspisalo je tri javna poziva za male i srednje preduzetnike kojima je stavljeno na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Različite programe pomoći, olakšice u poslovanju, ulaganja i usluge prezentovali su predstavnici Ministarstva prirede, Fonda za razvoj Republike Srbije i Razvojne agencije Srbije u regionalnoj privrednoj komori Šumadije i Pomoravlja.

Ministarstvo privrede već godinama, sprovodi različite programe za podršku start-apova i razvojnih projekata za preduzetnike.

Početkom godine raspisalo je tri javna poziva za male i srednje preduzetnike kojima je stavljeno na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Radi se o programima podrške za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

Svi programi predstavljaju kombinaciju povoljnih bespovratnih sredstava i kredita, bilo da se radi o Fondu za razvoj ili razvojnim bankama.

Kamatne stope su ove godine još niže nego što su bile prošle godine, što predstavlja dobar podsticaj za poslodavce.

Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u ovoj godini sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj.

Za realizaciju su obezbeđena bespovratna sredstva u maksimalanom iznosu od 500 miliona dinara.

Privredni subjekti koji ispunjavaju uslove, mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu od 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti.

Pravo da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava i podnesu zahtev za kredit, imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre.

Potrebno je da dostave zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak i koji ispunjavaju uslove iz Programa.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu