Utvrđen predlog kandidata za Đurđevdansku nagradu - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće, na sednici održanoj 5. aprila, utvrdilo je šest predloga odluka o dodeli Godišnje nagrade grada Kragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2018. godinu i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. Za nagradu u oblasti sporta predložen je Srećko Otović koji je kontinuiranim radom i angažovanjem doprineo edukaciji, razvoju i popularizaciji sporta kod mladih. Među argumentima su izuzetno angažovanje i postignuti rezultati sa Sportskim klubom Foka, zatim, organizacija Međunarodnog košarkaškog turnira, saradnja sa KS Makedonije, Bugarske i timovima iz Kine.

U oblasti humanitranog karaktera predložena je Gorica Dimitrijević koja je, prema nastavnom planu i programu, putem skajpa davala časove teško oboleloj Teodori Vranješević tokom lečenja u Nemačkoj, čime je Teodora uspela da održi korak sa nastavom i drugovima iz razreda, ali i postigne uspeh sa svim peticima u školskoj 2017/2018. godini.

Dr Jelena Tijanić predložena je za Đurđevdansku nagradu u oblasti novinarstva za televizijski serijal „Doživeti stotu“ emitovan na Televiziji Kragujevac u 2018. godini. Kao specijalista urgentne medicine svojim autorskim emisijama pristupala je zdravstvenim problemima na zanimljiv način i doprinela edukaciji i informisanosti gledalaca o prevenciji, lečenju bolesti, istinama i zabludama u medicini.

U oblasti umetnosti predložen je Mirko Demić za roman „Pustolovine bačkog opsenara“ čiji narativni postupak prevazilazi okvire jednostavne priče o pustolovu Dimitriju Vujiću. Ovim ostvarenjem postavio je nove standarde u književnom stvaralaštvu i obogatio kulturnu scenu.

Za Đurđevdansku nagradu u oblasti privatnog preduzetništva za izgradnju industrijskog kompleksa „Mind park – Milanović industry park“ u industrijskoj zoni Sobovica predložen je Bratislav Milanović. Proizvodnja je počela u novembru 2018. godine, a već danas ima 340 zaposlenih. Trenutno su u izgradnji Simens avenio, Hala Čelik kao i Upravna zgrada. Ovaj projekat Vlada Srbije je proglasila projektom od nacionalnog značaja. On će uz značajne proizvodne kapacitete, obezbediti i uslove za razvoj inovativnih rešenja ne samo u industriji šinskih vozila, već i drugih industrijskih grana visokih tehnologija čime je dat izuzetan doprinos privrednom razvoju grada, ali i čitavog regiona.

U oblasti obrazovanja predložena je Katarina Veljković za postignute rezulate u nastavi, kao i za realizaciju niza projekata u oblasti obrazovanja u 2018. godini. Katarina je izabrana u Top 40 nastavnika na svetu, a dobitnik je i nagrade Udruženja Živojin Mišić. U nastavnom procesu koristi platformu za elektronsko učenje, a uvela je i robote na časove programiranja.

Na današnjoj sednici Gradsko veće donelo je rešenje o odobravanju sredstava za rad 62 protivgradna strelaca u iznosu od tri miliona dinara. Jednokratna naknada za rad u periodu od 15. aprila do 15. oktobra iznosi 30 000 dinara.

Članovi veća dali su saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JKP Šumadija o izmeni cena na posebnom parkiralištu – Parking „Zastava“ koje će se primenjivati od 15. aprila. Umesto 35 dinara cena po započetom času iznosiće 24 dinara, a celodnevna parking karta 50 dinara. Pretplatna mesečna karta koja je bila 1584 od 15. aprila iznosiće 700 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu