Izložba o prvacima kragujevačke scene i srpske glume u Beogradu - iKragujevac


Vesti

U Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu, u prisustvu kolega, prijatelja i članova porodice otvorena je izložba “Prvaci kragujevačke scene i srpske glume LJubomir Ubavkić – Pendula i Mirko Babić”. Pored više od stotinu fotografija, izloženi su i lični predmeti, brojna priznanja i nagrade, medalje, ali i kostimi iz predstava dvojice glumaca. Autori izložbe su viši kustos Spomen – parka „Kragujevački oktobar” Katarina Babić, scenograf Ana Kolbjanova i reditelj Marko Misirača, a autor kostima je kostimograf Knjaževsko – srpskog teatra Jelena Janjatović.

Naredne godine se navršava 185 godina od kako je odigrana prva pozorišna predstava u Kragujevcu i to se smatra početkom organizovanog pozorišnog života u Srbiji. U tom periodu kroz kragujevačko pozorište prošao je veliki broj pisaca, reditelja, dramaturga, glumaca…

Pendula i Mirko su najreprezentativniji i najprepoznatljiviji članovi našeg ansambla. Radili su u jednom zlatnom periodu našeg pozorišta 70 – tih, 80 – tih i 90 – tih godina kada se ime kragujevačkog teatra širom bivše Jugoslavije izgovaralo sa strahopoštovanjem, kazao je Miloš Krstović direktor Knjaževsko – srpskog teatra.

Ova izložba je samo jedan deo njihovih ličnosti i ogromnih glumačkih karijera koje su poklonili pozorištu i Kragujevcu. S pravom smatramo da su Mirko i Pendula ne samo zaštitni znak našeg Teatra, nego i našeg grada.

Pendula i Mirko su dva izuzetno duboka, osetljiva čoveka i umetnika koji su prepoznali svoje pozvanje, kazala je Ivana Vujić upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu otvarajući izložbu. Kragujevcu su posvetili svoju kožu, kost i mozak, sve što glumac ima i što daje. To su dva čoveka, dva velika umetnika koji su pokazali šta znači razumeti život i posvetiti život umetnosti, bez lažne forme. Pokazali su da Kragujevac može da bude centar sveta, Pariz, London ili NJujork. I on to zaista jeste, jer sve te gradove čine ljudi koji znaju šta je njihovo pozvanje. Pendula je svoje nosio sa beskrajnom duhovitošću, a Mirko sa duhovitošću i dostojanstvom. Radi se o nečemu što je više od umetnika. Radi se o zrelini postojanja.

Izložbom o prvacima kragujevačke scene i srpske glume, otvoreni su “Dani Kragujevca u Beogradu” koje u aprilu uz podršku grada organizuje Udruženje Kragujevčana u Beogradu. Već u subotu 6. aprila na sceni Narodnog pozorišta ansambl iz Kragujevca izvešće predstavu Negri, po tekstu Joakim Vujića. U četvrtak 11. aprila biće prikazan dokumentarno – igrani film “Staze Đure Jakšića” autora Žike Trakića, a manifestaciju “Dani Kragujevca u Beogradu” u nedelju 21. aprila u Kombank dvorani zatvoriće koncert Osvajača i Simfonijskog orkestra iz Kragujevca, pod nazivom “Simfonija Smak”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu