Nastavnica Katarina iz Kragujevca na Svetskom forumu u Dubaiju - iKragujevac


Vesti

Na svetskom obrazovnom forumu u Dubaiju, našu zemlju, predstavljalo je troje nastavnika: Katarina Veljković,nastavnica informatike iz Kragujevca, Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike iz Šapca, i Dragan Kuveljić, učitelj iz Prijepolja.

Oni su za najbolje edukatore u Srbiji izabrani na Nacionalnom takmičenju koje je organizovalo Udruženje „Živojin Mišić”. Kakve utiske i novine u svojoj profesiji nose iz Ujedinjeih Arapskih Emirata, proveravali su naši reporteri.

Oni menjaju sliku našeg obrazovanja.Njihovi đaci ne uče za ocenu, već se spremaju za život.

Jedna od pedesetih najboljih na svetu, Katarina Veljković iz Prve kragujevačke gimnazije, kolegama u Dubaiju predstavila je nagrađivane projekte na kojima radi sa đacima. I dalje uči, ovog puta od najboljeg nastavnika na svetu, Kenijca Petera Tabičija.

„Učili smo ustvari kako se izračunava obim površine nekog predmeta, to je perimenljivo i u našim školama, tako da ću održati neko predavanje vezano za za to i pokazati mojim kolegama”, kaže Katarina Veljković, nastavnica Prve kragujevačke gimnazije.

Deljenje znanja, primena novih tehnologija i metoda u obrazovanju, misija su njihove profesije. Časove fizike Šapčanka, Tatjana Marković Topalović, često drži u parku. Takav pristup nauci, koja može da se oseti i dodirne, dobio je potvrdu i u Dubaiu.

„Obrazovanje nije samo ući u učionicu, predavati i biti stručan, to je naravno jako bitan segment, ali mnogo važniji i bitniji segment je, kako kako dišete, kako funkcionišete, i kako razumete generaciju sa kojom radite”, navodi Tatjana Marković Topalović iz šabačke škole „Dr Andra Jovanović”.

Najveći utisak na naše nastavnike, ostavio je kontakt sa kolegama širom sveta,i poruka ,da se obrazovanje brzo menja .

„Ovo je znak vetrenjače, kad dunu vetrovi promena, jedni grade idove, a drugi grade vetrenjače”, kaže Diko Langović, učenik OŠ „Milosav Stiković” u Prijepolju.

Njihov pokretač, nastavnik Dragan Kuveljić, koji od učionice sa svojim đacima pravi maštaonicu. Njegov utisak je uvažavanje koje nastavnička profesija ima u zemljama Srednjeg istoka:

„Poruka foruma je da - ako želimo da od sveta učinimo mesto za bolje življenje - treba raditi sa nastavnicima i nastavnike treba uzvisiti na nivo dostojan poštovanja.”

Na Obrazovnom forumu učestvovalo je oko dve stotine nastavnika iz više od stotinu zemalja, ministri obrazovanja, predavači.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu