Centar za demenciju počinje sa radom do 1. maja - iKragujevac


Vesti

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održan je sastanak na kome je dogovoreno otvaranje Centra za demenciju u Ravnom Gaju do 1. maja.

Završni radovi oko uređenja partera ispred Centra biće obavljeni najkasnije do 15. marta.

U ovu jedinstvenu ustanovu zdravstveno socijalne zaštite u Srbiji biće smešteno 120 osoba obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije, a o korisnicima će brinuti 40 zaposlenih tehničara i bolničara.

Rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u Ravnom Gaju finansirala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Opština Knić je za te namene dobila 27,5 miliona dinara.

Novac je utrošen za potpunu sanaciju objekta, zamenu krova, termoizolaciju, promenu stolarije, sanaciju zidova i podova, sanitarnih čvorova, elektro i vodovodne instalacije.

U ovoj ustanovi nova radna mesta biće otvorena za 40 medicinskih tehničara i bolničara, a prioritet prilikom zapošljavanja imaće stanovnici Opštine Knić. Centrom će rukovoditi Zavod za smeštaj odraslih Male Pčelice.

U Srbiji ima oko sedam hiljada osoba obolelih od Alchajmerove bolesti i demencije, a ovi pacijenti zahtevaju punu posvećenost članova porodice.

Prilikom smeštaja u ovu ustanovu oboleli će imati danonoćnu negu, obezbeđene obroke, lekove, garderobu, stručni nadzor, a za njih će biti organizovana zimovanja i letovanja.

Osim toga, u Centru planiraju i radionice u kojima će sa korisnicima vreme provoditi deca školskog uzrasta.

Parter ispred Centra za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti biće uređen do 15. marta.

Planirano je asfaltiranje parkinga i postavljanje rampe, a prostor će biti oplemenjen zelenilom.

Svečano otvaranje Centra u Ravnom Gaju biće najkasnije do 1. maja, navode u Zavodu za smeštaj odraslih Male Pčelice.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu