U Kragujevcu održan Info dan na temu dualnog obrazovanja - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Predstavnici Privredne komore i Školske uprave održali su Info dan na temu dualnog obrazovanja, koje podrazumeva učenje kroz rad, i upisa učenika u srednje škole za školsku 2019-2020. godinu.

Na radnom sastanku sa privrednicima i direktorima škola, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, govorilo se o definisanju problema kao i nalaženju rešenja za školovanje određenih kadrova.

Kragujevac je, među prvim gradovima u Srbiji, počeo sa primenom dualnog obrazovanja, pored još 51 grada i opštine.

U projektu dualnog obrazovanja učestvuje i 600 kompanija, 4500 učenika sa 33 obrazovna profila.

S obzirom na to da je u toku priprema plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, cilj skupa bio je da se privrednici detaljnije upoznaju sa prednostima dualnog obrazovanja koji je definisan Zakonom, a počinje da se primenjuje od 1. septembra ove godine.

Na teritoriji Šumadije prikupljeno je više od 30 izjava o nameri uključivanja u ovakav vid obrazovanja.

Đaci će u Kragujevcu moći da se obrazuju kroz rad u 11 kompanija.

Privrednici su izrazili potrebu za profilima kao što su: bravar zavarivač, operater mašinske obrade, industrijski mehaničar, električar, mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, pekar, kuvar, mesar, trgovac, operater u prehrambenoj industriji.

Takođe, postoji potreba za profilima koji još uvek nisu u dualnom sistemu, a to su stolar i alatničar.

Dualno obrazovanje će značajno uticati kako na povećanje konkurentnosti lokalne privrede, tako i na smanjenje stope nezaposlenosti među mladima.

 

Izvor: RTK

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu