SAFE PARTY - Završena obuka za vršnjačke edukatore - iKragujevac


Vesti

Povodom završetka projekta Sejf parti koji je organizovala omladina Jazasa, u hotelu Kragujevac održana je konferencija.

Projekat finansira Ministarstvo omladine i sporta, a sprovodi se u saradnji sa lokalnim festivalima: Vajb fest, Šumadija fest i Rur. Cilj projekta je da se mladima kroz vršnjačku edukaciju približe štetna dejstva psihoaktivnih supstanci.

Na osnovu istraživanja koje je radilo Ministarstvo omladine i sporta, preko 60 posto mladih je izjavilo da lako može da dođe do psihoaktivnih supstanci.

Najveća dostupnost ovih supstanci je, po rečima mladih, na festivalima.

Tim povodom, omladina Jazasa je, u saradnji sa lokalnim festivalima: Vajb fest, Šumadija fest i Rur, organizovala projekat Sejf parti kako bi sprečila konzumaciju psihoaktivnih supstanci.

Ovaj projekat se bavi i edukacijom, kako mladih, tako i organizatora festivala da bi se sprečila zloupotreba droga, i ukoliko do nje dođe, šta je to što se na festivalima može uraditi da bi se sprečilo predoziranje.

U odnosu na zemlje inostranstva, broj konzumenata psihoaktivnih supstanci u Srbiji je znatno manji.

Međutim, poražavajuća je činjenica da mladi ne ubrajaju alkohol u psihoaktivne supstance i da do kontakta sa njim dolazi jako rano.

Takođe, statistika pokazuje da u kombinaciji sa njim, uglavnom konzumiraju i marihuanu.

Odaziv mladih na projekat je bio veliki. Omladina Jazasa je organizovala edukativne radionice po školama i u Kancelariji za mlade.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu