ZALEDILO ŠUMARIČKO JEZERO: Hodanje po njemu opasno i ZABRANJENO! - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Niske temperature u dubokom minusu poslednjih dana uslovile su stvaranje leda na jezeru u Šumaricama. Pored snega koji je napadao i pružio mališanima priliku za uživanje u zimskim igrama, nadležni upozoravaju na opasnost od stajanja na ledu, zbog rizika od pucanja, čega mnogi sugrađani nisu svesni.

U zimskom periodu, zbog niskih temperatura, veći deo jezera u Šumaricama zaledi.

Tako je i ove godine, jer temperature poslednjih dana u Kragujevcu ne prelaze nulti podeljak.

Trenutno je polovina jezera zaleđena, dok sloj leda koji se formirao na površini vode varira.

U plićem delu, gde se i voda najbrže zaledi, debljina leda iznosi oko 5 centimetara, dok je kod brane i na sredini led nešto veće i površine i debljine.

Kretanje po zaleđenom jezeru može biti veoma opasno i strogo je zabranjeno.

Prethodnih godina u ovom periodu jezero u potpunosti bude prekriveno ledom, dok je ove godine led još uvek samo po obodima, pa tako do sada nije bilo nepredviđenih situacija zbog prelaska i gaženja po zaleđenoj vodi.

Na jezeru u Šumaricama 19. januara, na Bogojavljanje, organizuje se plivanje za časni krst, što trenutni vremenski uslovi dodatno otežavaju.

Nadležni još jednom pozivaju sugrađane da uživaju u prirodi i snegu na jezeru koje i u zimskom periodu pruža zabavu kako za decu tako i za odrasle, ali i apeluju da budu na oprezu zbog opasnosti od šetanja po zaleđenoj vodi što može dovesti do nesrećnih slučajeva.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu