Legende jugoslovenskog sporta grade novi most saradnje između Splita i Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Željko Jerkov, jedan od najtrofejnijih košarkaša bivše Jugoslavije i njegova supruga Dragica, predsednica splitskog ogranka Hrvatske udruge poslovnih žena, bili su gosti Kragujevca, a poseta je okarakterisana kao trenutak kada se pokazuje svima u okruženju koliko ljubav prema sportu i sportsko druženje imaju širok karakter i otvoreno srce. Takođe, to je i prilika da se uspostavi i privredna saradnja, najpre sa sličnim udruženjem poslovnih žena iz Kragujevca.

Željko Jerkov sa suprugom u Kragujevac je došao nakon 40 godina, a poseta je, kako je rečeno na svečanom prijemu u Gradskoj upravi, trenutak kada se pokazuje svima u okruženju koliko ljubav prema sportu i sportsko druženje imaju širok karakter i otvoreno srce. Takođe, to je i prilika da se uspostavi i privredna saradnja, najpre sa sličnim udruženjem poslovnih žena iz Kragujevca.

Zahvaljući se Jerkovu što su košarkaške legende iz Splita prihvatile ideju veterana iz Kragujevca da se jubilej - 40 godina od otvaranja hale "Jezero" i utakmice između "Jugoplastike" i "Radničkog" obeleži u oktobru ove godine utakmicama mlađih kadeta, Slavoljub Gale Ristić, član Odbora za obeležavanje jubileja, rekao je da su uspostavljena dva pilona: "Na mlađim generacijama je da ih spoje i naprave novi most između naša dva grada. Možda je ovogodišnja utakmica naših kadeta istorijski značajanija od utakmice iz 1978. godine, jer smo pokazali da je sport iznad politike".

"Nije bilo slučajno što smo tom utakmicom otvorili halu "Jezero" u Kragujevcu", rekao je jedan od aktera Zoran Milovanović Šojka i dodao da je jedini cilj Odbora za obeležavanje tog jubileja da se ponovo uspostave dobri kontakte sa Splitom.

"Split i Kragujevac su bili gradovi prijatelji, ali su neki događaji sve to poremetili. Prijateljstvo je nastalo na odnosima "Jugoplastike", koji je bio naš glavni sponzor i "Crvene zastave". Nažalost, kombinat "Jugoplastika" koji je zapošljavao 11.000 ljudi više ne postoji. Ideja nam je da našim prijateljstvima polako vraćamo stvari na staro mesto, a prvi koraci su više nego ohrabrujući i pozitivni", ocenio je Jerkov.

Kao najboljem igraču utakmice odigrane 27. oktobra 1978. godine Jerkov je Zoranu Milovanoviću Šojki uručio Monografiju „60 godina košarkaškog kluba Split“, dok će vitrinu kluba u Splitu krasiti Leksikon grada Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu