Kragujevčani duguju 600 miliona dinara za porez - iKragujevac


Vesti

Minulih dana povećan je broj građana koji žele da izmire dugovanja po osnovu poreza na imovinu. Prema podacima Poreske uprave Kragujevac dug za porez za fizička lica iznosi oko 600 miliona dinara.

Iako je naplata poreza ove godine povećana u odnosu na prethodnu, od 72 hiljade poreskih obveznika samo 50 odsto redovno izmiruje svoje obaveze.
Gradska poreska uprava poziva građane da izmire svoja dugovanja po osnovu poreza na imovinu kako bi izbegli plaćanje kamate i pokretanje postupka prinudne naplate.

Naplata poreza na imovinu fizičkih lica u 2018. veća je za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlozi su što su poreskim obveznicima dostavljene opomene za neizmirene obaveze, rešenja o odlaganju plaćanja dugova na rate, kao i rešenja o prinudnoj naplati poreza na imovinu.

U Poreskoj upravi Kragujevac omogućili su i olakšice kako bi građani izmirili svoja dugovanja.

Ukoliko poreski obveznici nisu izmirili obaveze obračunava se kamata koja uvećava njihov dug.

Iz Poreske uprave apeluju da građani blagovremeno izmire tekuće obaveze kako bi izbegli povećanje zbog obračunate kamate, kao i da ne bi došlo do pokretanja postupka prinudne naplate čime bi se poreski dug povećao za 5 odsto.

Po novom zakonu od 1. januara svako građevinsko zemljište na kojem nije izgrađen objekat, a ima zasade biljaka, biće zavedeno kao poljoprivredno zemljište što donosi niži obračun poreza.

U tom slučaju, potrebno je da poreski obveznici do kraja januara podnesu zahtev kako bi porez po tom osnovu bio obračunat.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu