KRAGUJEVAC - Subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica - iKragujevac


Vesti


Na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje aktivnih mera politike zapošljavanja, a na osnovu Lokalnog i Nacionalnog akcionog plana, od pet raspoloživih mera, grad Kragujevac i Nacionalna služba za zapošljavanje kroz zajedničko finansiranje podržali su dve: javne radove i subvencije za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica, rečeno je na sednici Gradskog saveta za zapošljavanje posvećenoj sumiranju rezultata u okviru tog programa. Iako je ukupun budžet iznosio oko 16,3 miliona dinara, podsetio je Zoran Kostadinović načelnik Odeljenja za podršku privredi, realizacija nije bila na očekivanom nivou.

U oblasti javnih radova podržano je deset poslodavaca i ukupno je, u periodu od dva meseca, angažovano 24 lica. Samo je jedan poslodavac odustao od ugovora tako da je realizacija oko 85 posto.

Što se tiče subvencija za zapošljavanje teže zapošljivih lica, raspoloživi budžet bio je dovoljan za podršku zapošljavanju od 80 do 95 lica, ali je od ukupno 14,5 miliona dinara utrošeno svega šest. Podržano je zapošljavanje 39 lica od kojih su osam osobe sa invaliditetom.

Ovakvi rezultati pokazuju da je dilema Saveta za zapošljavanje u stepen ineteresovanja poslodavaca opravdana, jer su pojedini odustali od programa i nakon odobrenih sredstava. Nerealizovano je oko 3,5 miliona dinara odnosno 23 odobrene subvencije.

Od neutrošenih sredstava, kako je rečeno, na strani grada ostalo je neangažovano 4,7 a na strani Nacionalne službe za zapošljavanje oko 3,9 miliona dinara i to su potencijalna sredstva za finansiranje ovih mera u narednoj godini.

Pored javnih radova i stručne prakse, mere koje će grad Kragujevac u 2019. godini moći da finansira u saradnji sa NSZ su obuka na zahtev poslodavca, program sticanja praktičnih znanja, samozapošljavanje i novo zapošljavanje.

Prema rečima Jelene Zornić predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje, za uspeh programa, neophodno je da se u okviru izrade novog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje precizno definišu grupe teže zapošljivih radnika koje moraju da budu u skladu sa lokalnim tržištem rada.

Pored toga, izuzetno je važno blagovremeno animirati privrednike koji, kako je rekao Radomir Erić predsednik Saveta i član Gradskog veća za privredu, nisu dovoljno informisani o takvim mogućnostima. Za bolji i kvalitetniji odziv neophodno je detaljno upoznati poslodavce kako te mere funkcionišu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu