''BUDI DRUG - SPREČI NASILJE'' - završen konkurs, uručene nagrade - iKragujevac


Vesti

Uručenjem nagrada učenicima, autorima najboljih radova na temu konkursa Budi drug – spreči nasilje kao delu istoimenog programa koji zajednički realizuju Centar za moderno društvo i kragujevačke osnovne škole a sufinansira Grad Kragujevac, danas je zvanično završen.

Cilj programa ”Budi drug – spreči nasilje” je podizanje nivoa svesti učenika osnovnih škola o pojavi vršnjačkog nasilja, da se deca ohrabre da govore o tome i prijave ukoliko su žrtve bilo kojeg oblika. Prema istraživanjima, nasilja ima i u osnovnim školama, a podaci kažu da svako četvrto dete je izloženo nekom vidu nasilja – fizičkom, socijalnom, seksualnom ili psihičkom kao najtežem obliku. Ovakvim i sličnim programima učenike ćemo ohrabriti da otvoreno govore o svim problemima kojima su izloženi, da kroz kreativnost i zabavu pokažu šta misle o tome ali i nauče šta je to vršnjačko nasilje, kazao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

konk2.jpgBudi drug –spreči nasilje predstavlja nastavak programa Budi drug koji je Centar u saradnji sa osnovnim školama i lokalnom samoupravom realizovao pre dve godine ali upotpunjen primenom novih tehnologija, rekla je Neda Stojanović, predsednica Centra. U okviru programa izrađena je Facebook stranica na kojoj se anonimno može prijaviti vršnjačko nasilje ali koja promoviše i toleranciju, sprovedena dvomesečna obuka učenika na ovu temu i podeljeno je oko 2 hiljade flajera u svim osnovnim školama.

U prostorijama OŠ Dragiša Luković Španac u prisustvu člana Gradskog veća, prof. dr Manojlovića, Nevene Milovanović, direktorke ove osnovne škole nagrade autorima najboljih radova uručila je Neda Stojanović, menadžer projekta. Prva nagrada, tablet računar i tri karte za bioskop, pripala je Lazaru Iliću, učeniku osmog razreda OŠ Dragiša Luković Španac.

konk3.jpgDrugo mesto osvojila je Nađa Ilić, učenica petog razreda OŠ Dragiša Mihailović a treće mesto Milošu Petroviću, učeniku petog razreda OŠ 21. oktobar. Na konkurs je pristiglo nešto više od 60 radova uzrasta petog do osmog razreda ali su, prema rečima organizatora, stizali radovi i mlađih đaka pa su dodeljene i specijalne nagrade za učenicima osnovne škole u Donjoj Sabanti.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu