PRILIKA ZA NEZAPOSLENE: Obuka Kragujevčana za preduzetnike - iKragujevac


Vesti

U kragujevačkom Biznis inovacionom centru šezdeset kandidata od 18 do 30 godina proći će obuku za preduzetničke veštine i dodelu grantova, kao i radnu praksu u tri Kragujevačke kompanije. Projekat realizuju Grad Kragujevac, Biznis inovacioni centar i Kancelarija za mlade, a finansira ga Ministarsvo omladine i sporta.

Kandidati koji žele da unaprede svoje preduzetničke veštine i pokrenu posao raspoređeni su u tri grupe, a predavanja će trajati po četiri dana.

Jedan od njih je i Ivan Milenković, apsolvent Ekonomskog fakulteta koji želi da na kraju obuke predstavi svoj projekat: hladnjaču za čuvanje voća i povrća za mala seoska gazdinstva:

„Ja mislim da je ovaj projekat jedinstvena prilika koja će mi omogućiti da saznam put za realizaciju aktuelnih preduzetničkih ideja.”

Istovremeno, organizuje se i obuka u poslovnim veštinama za trideset petoro mladih koji će u firmama imati tromesečnu stručnu praksu.

„Veoma je korisno da prođu određene obuke poslovnih veština”, ističe direktor Biznis inovacionog centra (BIC) Marko Vujnović, „to je poslovna etika,pisanje si-vija, ponašanje na poslu prema poslodavcima i kolegama, liderstvo.”

Mladi prolaze obuku, predstavljaju i testiraju svoje poslovne ideje uz stručnu pomoć predavača.

„Prvi smer je osnivanje tri do pet startap kompanija koje će zaposliti 5-15 mladih između 18 i 30 godina”, objašnjava Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih. „Drugi smer će biti praksa u tri društveno odgovorne kompanije koje su želele da pomognu.”

Nakon završene obuke, kandidati će dobiti certifikat i pred komisijom predstaviti svoje poslovne ideje. Na osnnovu bodova odlučiće se o visini grantova koji će im biti dodeljeni - u rasponu od 200 do 500 hiljada dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu