Kragujevac jedan od pet gradova sa najzagađenijim vazduhom ove jeseni - iKragujevac


Vesti

Vazduh je i ove jeseni najzagađeniji u Beogradu, Subotici, Užicu, Valjevu i Kragujevcu pokazuju merenja Agencije za zaštitu životne sredine. Nije mnogo bolje ni Smederevcima kod kojih su merenja pokazala da je u vazduhu u okolini Železare bilo deset puta više čestica nastalih sagorevanjem u proizvodnji od dozvoljenog nivoa.

Oko dve stotine meštana Smedereva nedavno je blokiralo saobraćaj i ulaz u fabriku. Kažu zbog crvene prašine i suspendovanih čestica PM10, sve ređe otvaraju prozore, a sve češće obolevaju od respiratornih bolesti.

Pored Smedereva koji ima velikog industrijskog zagađivača i Kragujevačka Energane koja i dalje ima kotlove na ugalj, mnogo je više gradova u kojima je zimi vazduh treće kategorije, zbog čađi, jer se i do 80 odsto stanovništva greje se na čvrsta goriva.

"Prvi decembarski dani su bili svakako dani sa najnezdravijim kvalitetom vazduha, jer su vrednosti suspendovanih čestica bile značajno iznad graničnih vrednosti", kaže dr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Dragan Marinković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Kragujevca kaže da u zimskim mesecima kao što je najčešće uobičajeno dolazi do iskakanja parametara, a to se naročito uočava kada nema vetra.

Plan je da sve toplane pređu na gas.

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine kaže da će industrijska zagađenja morati da budu rešavana kako se polako budemo približavali standardima Evropske unije.

"Međutim, imamo veći problem sa razumevanjem u lokalnim samoupravama koje su inače zadužene da vode računa o kvalitetu vazduha svojih sugrađana, ali opet se vraćamo na činjenicu da lokalne samouprave nemaju para, da mi nemamo dovoljno razvijenu mrežu za monitoring kvaliteta vazduha po Srbiji i to moramo da pojačamo", rekao je Trivan.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine stanovnici šest gradova ove godine udišu čistiji vazduh a među njima je i Bor.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu