Obeležen Dan oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima obeleženo je sto godina od oslobođenja Kragujevca u Prvom svetskom ratu. Vence su kraj spomenika položili predstavnici grada Kragujevca, Komande garnizona, članovi Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 - 1920. godine i predstavnici političkih stranaka.

Spomenik palim Šumadincima, koji se nalazi u centralnom delu parka pored gradske pijace, podignut je 1932. godine, a zaštićen 2001. Spomenik je delo vajara Antuna Augustinčića i posvećen je palima u ratovima za oslobođenje Srbije.

Kragujevac danas obeležava veliki jubilej. Tokom Prvog svetskog rata Srbija je izgubila više od milion stanovnika, vojnika i civila, u borbama protiv znatno moćnije sile. Danas smo ovde da se poklonimo njihovom junaštvu i odamo poštu onima koji su nesebično dali svoje živote, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika.

Kragujevac je u Prvom svetskom ratu podneo velike ljudske žrtve i pretrpeo materijalna razaranja. Izgubio je 15 odsto stanovništva. Samo na bojnom polju, kako je zabeleženo, palo je više od 400 oficira, podoficira i vojnika iz Kragujevca. Oslobođen je 26. oktobra 1918. godine.

Ovo je značajan datum za grad Kragujevac, koji je dao veliki doprinos u oslobođenju Srbije. Kragujevac je mnogo je propatio i bio razoren. Današnji dan je prilika da se setimo svih heroja koji su branili zemlju i da se poklonimo njihovim senima, kazao je Milan Vujičić, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu