Zimski pneumatici od 1. novembra obavezni, a ovo su kazne ukoliko ih nemate - iKragujevac


Vesti

Od 1. novembra do 1. aprila obavezna je upotreba zimskih guma za sve učesnike u saobraćaju.

Zamena guma je u toku, a cene se nisu menjale, kao ni visina kazni. Naime, za korišćenje letnjih umesto zimskih guma kazne se i dalje kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Zakonom je u Srbiji predviđeno da vozači koriste zimsku opremu u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a Pravilnikom o tehničkim uslovima za motorna vozila precizirano je kada mora da se koristi i šta se sve podrazumeva pod zimskom opremom.

U tom periodu neophodno je koristiti zimsku opremu, a pod njom se podrazumeva za putnička i laka teretna vozila da na sva četiri točka moraju biti zimski pneumatici sa mininalnom dubinom šare od četiri milimetra, kao i lanci za sneg, dok autobusi i teretna vozila moraju imati i lopatu.

Kada nema snega i leda zimska oprema nije obavezna, ali stručnjaci savetuje korišćenje zimskih guma pošto su mekše i bolje prijanjaju na podlogu, pa imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja.

Lanci moraju da se koriste u tom period na mestima gde je postavljen saobraćajni znak da su obavezni, ali se mogu koristiti i van tih mesta ako ima snega na kolovozu.

Takođe, od 1. novembra do 1. aprila vozači kada su u gradu ne moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok van grada moraju.

Naime, temperatura niža od 7 stepeni menja uslove vožnje na putu, pa automobili koji imaju letnje gume nisu bezbedni za saobraćaj.Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev kaže da bi vozači, pored zakonske obaveze, trebalo da zamene gume i zbog svoje, ali i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

- Apelujemo na sigurnost. Zimske gume su po smesi mnogo mekše od letnjih i s obzirom na atmosferske prilike i meteorološke najave, moraće da se koriste. Štiteći sebe i svoje putnike u vozilu, vi štitite i druge učesnike u saobraćaju. Takođe, neophodna je dubina šare od najmanje četiri milimetra - rekao je Đurđev.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu