STIŽE NAM LETO: Ovaj dan donosi sreću i zato obavezno uradite jednu stvar - iKragujevac


Vesti

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počeće danas u 12.07, dok na južnu polovinu "kugle" istovremeno stiže zima. Ovog četvrtka pred nama su najduža obdanica, koja će u glavnom gradu trajati 15 časova i 35 minuta, odnosno najkraća noć, tek nešto duža od osam sati.

Ako mislite da ste na pomen leta jedini kojima je brčkanje prvo palo na pamet, znajte da su i vaši preci pre 1.000 godina mislili na isto. Stari Sloveni su dolazak leta slavili u velikom stilu, a voda im je tom prilikom bila glavni simbol, pre svega jer su tokom proleća, u strahu od prehlade, još uvek izbegavali kupanje.

U reke su ulazili tek od obdanice, a prvi buć obeležili bi spuštanjem venaca cveća u vodu. Tokom noći, vodu bi menjala vatra, te bi palili velike lomače i igrali oko njih, sve u slavu omiljenog godišnjeg doba.

Sa dolaskom hrišćanstva, ovaj praznik je zapravo postao Ivanjdan (24. jun, odnosno 7. jul), ali Srbi su još dugo nastavili da pletu svoje ivanjdansko cveće i igraju oko vatre.

Ostalo je i verovanje da ako na ovaj dan započenete nešto novo, nešto ka čemu već dugo težite, sigurno ćete uspeti uz svojoj nameri...

...OSIM AKO STE NAMERILI DA SE DANAS SUNČATE

Ipak, ako vam je želja bila da leto dočekate u kupaćem kostimu i sa sladoledom u ruci, to verovatno nećete moći, jer se u celoj zemlji danas najavljuje umereno oblačno vreme. Smena sunčanih i oblačnih intervala, sa maksimalnom temperaturom 27 do 32 stepena Celzijusa, nije ostavila mnogo mesta za odlazak na plažu, baš kao ni pojačan vetar u košavskom kraju.

- Ni prognoze za petak nisu baš letnje. Sutra nam sa severozapada stiže jače zahlađenje i naoblačenje, koje će tokom jutra zahvatiti Vojvodinu, a tokom dana se proširiti ka ostalim delovima Srbije. Ono će doneti kišu, pljuskove, grmljavinu, osetniji pad temperature i jak vetar - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Ne tako letnja uvertira u vikend biće maksimalna temperatura od 21 stepen na severozapadu i 28 stepeni na jugoistoku Srbije.

- Prvi letnji vikend biće prohladan - u subotu sunčano, ali sveže, a dok će se tokom nedelje nizati maglovito jutro, sunčan dan i sve oblačnije i hladnije veče. U ponedeljak nam stiže novo naoblačenje koje nam, ako ne bude promena, donosi kišu - objašnjava Đurić.

Oblaci nas neće napustiti do kraja juna, ali to ne znači da od plaže nema baš ništa. Ovo leto se i dalje najavljuje kao jedno od najtoplijih dosada, te ne dozvolite da vam ovi početni oblaci upropaste raspoloženje. Verovatno ćemo ih rado sećati kada počnu da se nižu vrućine.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu