TRKA ZA INDEKSIMA: Na fakultetima kragujevačkog Univerziteta biće upisano 3710 brucoša - iKragujevac


Vesti

Ove godine na fakultetima kragujevačkog Univerziteta biće upisano 3710 brucoša. U školskoj 2018-19 godini, 2539 obrazovaće se o trošku države, dok 1171 student plaća svoje studije.

Fakulteti su spremni za junski upisni rok. Na fakultetu Inženjerskih nauka danas je prvi dan prijavljivanja za polaganje prijemnog ispita kao uslova za upis na osnovne akademske studije. Trka za indeksima sledi i na ostalim fakultetima.

Najviše indeksa ove godine spremili su Ekonomski 610 i Pravni fakultet 605, kao i Filološki fakultet 344.

Za studente koji nameravaju se školuju na teret budžeta, najviše mesta na raspolaganju je na Fakultetu inženjerskih nauka koji upisuje redovnih 338, Prirodno matematičkom fakultetu 297, i Fakultetu tehničkih nauka u Čačku 260.

Budući akademci nastoje da se izbore za budžetsku kolonu, jer se cene samofinansiranja studija ove godine kreću od 39 hiljada dinara na Agronomskom, 88 hiljada na Ekonomskom, do 170 hiljada dinara na FILUMu na odseku za primenjenu i likovnu umetnost.

Na Fakultetu inženjerskih nauka danas je bio prvi dan prijavljivanja za polaganje prijemnog ispita, kao uslova za upis na osnovne akademske studije u junskom konkursnom roku.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ove godine upisaće 196 takozvanih budžetskih studenta, na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu 160, Agronomski fakultet u Čačku 120.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini upisuje ukupno 210 budućih studenata, Pedagoški fakultet u Užicu 160, i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji 200 studenata.

Studijski program psihologije koji zajednički realizuju Fakultet medicinskih nauka, Prirodno matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka i Filoško umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu od ove godine je akreditovan i upisuje se prva generacija od 30 studenata.

Prvi ispitni rok počinje predajom dokumenata od 18 do 22 juna. Prijemni ispiti će se polagati od 25 juna do 3 jula. Upis bi trebalo da bude završen do 20 jula.

Oni koji ne budu zadovoljni ishodom u prvom upisnom krugu, ukoliko preostane mesta za studiranje o trošku države mogu da konkurišu u septembru.

Drugi krug polaganja prijemnog na Fakultetima Univerziteta u Kragujevcu i drugi upisni rok slede od 3 do 21 septembra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu