Ukoliko često pijete ibuprofen, ovo MORATE DA ZNATE! - iKragujevac


Vesti

Iako veoma delotvoran u otklanjanju boli, kasnije vam može stvoriti velike probleme

Koliko god da je logično da pretpostavimo da su analgetici za koje nije potreban lekarski recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije.

"American Journal of Epidemiology" objavio je istraživanje dr Garija Kurhana iz bolnice u Bostonu prema kojem neki od svetski najpopularnijih lekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu slabljenje sluha.

Nije baš razjašnjeno da li bi se to moglo odnositi i na muškarce, jer je Kurhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lekova, gde se ističe ibuprofen, i acetaminofena.

Ispostavilo se da je čak deset odsto žena koje su više od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen, iskusile gubitak sluha. Nekad i više od jedne decenije kasnije.

One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pritom ističu da se posledice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su žene njima pokušale da se oslobode hroničnog bola.

Nažalost, to nije jedina nuspojava. Studije pokazuju da se pri takvom korišćenju tih lekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao da bude ili u direktnom uticaju na stanice slušnog aparata ili na posledicu poremećenog krvnog pritiska i nivo kiseonika u najosjetljivijim delovima slušnog aparata.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu