Obeležen Dan pobede - iKragujevac


Vesti

Dan pobede – 9. maj, obeležen je polaganjem venaca kraj spomen- obeležja herojima i borcima kod Pošte i kraj spomenika crvenoarmejcima u Opornici, na Varoškom i Palilulskom groblju.

U ime grada Kragujevca, venac kraj spomen-obeležja kod Pošte položili su Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Vence su položili i predstavnici GO Subnora i Noćni vukovi, Vojske Srbije, GO SPS, GO Srpske narodne partije i Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Danas obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, Dan Evrope, dan kada je sloboda zagospodarila čitavom Evropom, kada je pobedio život nad smrću. Mi se danas u Kragujevcu sećamo svih onih koji su dali svoje živote za slobodu ove zemlje, sećamo se i onih koji su dali svoje živote za slobodu čitave Evrope, sećanje na njih nikada ne sme da prestane i uvek treba da budemo svesni žrtve koji su oni dali da bismo danas živeli u slobodnoj Evropi – rekao je Petrašinović

Venac kraj spomenika crvenoarmejcima u Opornici, u ime grada, položila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine koji se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu