VELIKO PRIZNANJE ZA KRAGUJEVAC: Nagrada za razvoj svih oblika pristupačnosti - iKragujevac


Vesti

Zaštitnik građana je u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština, uručio nagrade opštinama i gradovima sa najznačajnijim doprinosom razvoju svih oblika pristupačnosti osobama sa invaliditetom u 2017. godini. 

Među dobitnicima priznanja je i grad Kragujevac, a nagradu je u ime lokalne samouprave primio Vladimir Marković koji je ujedno i predsednik Foruma mladih sa invaliditetom.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je tom prilikom kazao da često dobija pitanje zašto se nagrada za pristupačnost dodeljuje lokalnim samoupravama kada pristupačnost po zakonu treba da obezbede u svojoj sredini, i objasnio da je obilazeći gradove i opštine po Srbiji uočio da su osobe sa invaliditetom nevidljive za svoje sugrađane, zbog toga što im je na različite načine onemogućen izlazak u javnost.

Nailazili smo i na ona mesta u kojima se prava osoba sa invaliditetom štite i u takvim sredinama osobe sa invaliditetom postaju punopravni građani koji participiraju u javnom životu, naglasio je zaštitnik građana. On je rekao da rekonstrukcijom javnih zgrada, obrazovnim programima i planovima razvoja, nagrađeni gradovi i opštine su u praksi pokazali kako osobe sa invaliditetom postaju punopravni članovi društva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu