Ortopedska nedelja u Kragujevcu spas za mnoge pacijente - iKragujevac


Vesti

Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, ugradnju veštačkog kuka i kolena čeka oko 23.500 pacijenata. U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Klinički centar Kragujevac, prvi u Srbiji, organizuje ortopedsku nedelju, tokom koje će biti obavljen veliki broj tih operacija.

Na novi kuk ili koleno u Kragujevcu čeka oko 1.300 pacijenata. Među njima Svetlana i Stojka, koje je, kažu, poziv za operaciju prijatno iznenadio.

"Mnogo će mi olakšati s obzirom na to da sam imala poteškoće u hodanju i savijanju. Mnogo će mi značiti", kaže Stojka Jeremić iz Kragujevca.

Svetlana Ivošević iz Kragujevca ističe da nije očekivala da će tako brzo doći, za godinu dana.

"Ipak sam se nadala da će to malo duže trajati. Pozvali su me, sutra je operacija", objašnjava Ivoševićeva.  

Ortopedi su, kako bi skratili liste i vreme čekanja, intenzivirali rad. U salama, šest hirurga svakodnevno operiše po 12 sati.

"Posedujemo odlično obučene stručnjake koji su u mogućnosti da urade takvu vrstu operacije. Ovom akcijom dobijamo najkvalitetnije implantate, kojima možemo našim pacijentima da pružimo adekvatnu uslugu na pravi način", kaže ortoped KC Kragujevac Aleksandar Matić.

Imamo i opremu i znanje, nedostajale su proteze. Nabavka preko republičkog fonda, koja je bila dva puta godišnje, odnedavno je udvostručena.

"Sa novim sistemom finansiranja, odnosno aneksiranja ugovora, možemo da obezbedimo veći broj implantata, odnosno da omogućimo većem broju pacijenata da dobiju svoje implantate na vreme i da ovakve liste čekanja, koje su iznosile po nekoliko godina, svedemo na razumnu meru", smatra direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

U prošloj godini ugrađeno je 180 totalnih proteza kolena i kuka, samo u ovoj sedmici planirano je 30. Više novca iz državne kase stimuliše rad i skraćuje liste čekanja, koje će do leta, najavljuju u Kragujevcu, biti prepolovljene. 

(rts)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu