Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Javno komunalno preduzeće Čistoća, poslovaće ubuduće pod imenom Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac. Tom preduzeću, biće pripojena javno komunalna preduzeća Zelenilo, Parking servis, Gradska groblja i Tržnice u cilju povećanja efikasnosti u upravljanju i poslovanju, kao i smanjenju troškova. Van tog sistema, za sada, ostaje JKP Vodovod i kanalizacija, jer bi zbog duga od 900 miliona dinara prema EPS – u bilo uzrok nevolja u JP Šumadija.

Sva preduzeća koja će poslovati u okviru Šumadije Kragujevac stavljena su na noge, sprovedena je racionalizacija, uzeti su krediti kako bi izmirili dospele obaveze, refinansirane na period od tri godine. Preduzeća smo, istako je gradonačelnik Radomir Nikolić, doveli u situaciju da iz sopstvenih prihoda otplaćuju svoje kredite. Najveći trošak je, međutim, prekomeran broj zaposlenih. Iako je za poslednje tri godine u sistemu lokalne samouprave 800 zaposlenih manje, sistem funkcioniše. A, pre tri godine, podsetio je Nikolić, bio je pred kolapsom. Oporavak grada dugo će trajati i troškovi moraju da se smanjuju kako bi bilo više novca za investicije.

Na današnjoj sednici doneta je i odluka o prihvatanju udela i osnivačkih prava u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, nakon prethodno pribavljene saglasnosti Vlade Srbije. Reč je o zdravstvenoj ustanovi sa 200 zaposlenih i prostorom od 6200 kvadrata i kompletnom medicinskom opremom. Zdravstvena zaštita radno sposobnog stanovništva je nepravedno zapostavljena što je tu ustanovu dovelo do ozbiljnih finansijskih problema, tako da je gubitak na godišnjem nivou četiri miliona dinara. Grad Kragujevac je u budžetu za ovu godinu predvideo dovoljno sredstava da se pomogne Medicini rada.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o pristupanju izradi Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Kragujevac za period 2018 – 2020. godina i usvojen je Program energetske efikasnosti do 2020. godine.

Usvojene su izmene i dopune odluka o komunalnim delatnostima, koje će prvi put omogućiti građanima Kragujevca da učestvuju u kontroli kvaliteta tih usluga. Ukoliko rezultati izjašnjavanja građana, koji će biti organizovani jednom godišnje, pokažu da nisu zadovoljni, grad Kragujevac ima obavezu da preispita rad komunalnih preduzeća i naloži da nedostatke uklone u roku od tri meseca.
Usvojen je i predlog za donošenje Poslovnika Skupštine grada koji ima za cilj da se na najbolji mogući način omogući što kvalitetniji rad svih odbornika u Skupštini grada. Predvideli smo promenama nove skupštinske odbore, kao i veće pravo odobornika za sednice koje se sazivaju po hitnom postupku, rekao je predsednik gradskog parlamenta Miroslav Petrašinović i dodao da će šefovi odborničkih grupa biti stavljeni u rang ovlašćenih predlagača kada je u pitanju pravo na diskusiju. Rukovodili smo se time da Poslovnik treba da bude po uzoru na Poslovnik republičkog parlamenta.

Usvojena je i inicijativa Društva istoričara Šumadije iz Kragujevca o podizanju spomenika “Šumadija“ koji bi bio omaž znamenitim Šumadincima kao i inicijativa Udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije “Kragujevac – koncert“ o podizanju spomenika Dragiši Nedoviću tekstopiscu, kompozitoru i muzičaru .

Na današnjoj sednici za direktora JP Urbanizam imenovan je mr Dragan Dunčić a za direkotra Ustanove kulture Koraci Zlatko Milojević. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu