DOBRA VEST: Kragujevčani će ubuduće ocenjivati komunalne usluge - iKragujevac


Vesti

Ukoliko odbornici Skupštine grada usvoje izmene i dopune odluka o komunalnim delatnostima, građanima Kragujevca će prvi put biti omogućeno da učestvuju u kontroli kvaliteta tih usluga. Na taj način oni će dobiti priliku da se u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima, izjašnjavaju o pruženim uslugama. Ukoliko rezultati izjašnjavanja građana pokažu da nisu zadovoljni, grad Kragujevac ima obavezu da preispita rad komunalnih preduzeća i naloži da nedostatke uklone u roku od tri meseca.

Pored usluga javnog gradskog i prigradskog prevoza, građani će ocenjivati pijačne i usluge čistoće, dimničarske usluge, zatim javnih parkirališta, kao i usluge koje pruža JKP Gradska groblja. Predloge odluka u toj oblasti utvrdilo je Gradsko veće na sednici održanoj 23. aprila i uputilo odbornicima na razmatranje i odlučivanje.

To znači da će preduzeće jednom godišnje biti dužno da sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga u trajanju od najmanje 30 dana. Javni poziv biće objavljen u sredstvima javnog informisanja, na zvaničnoj interent stranici Grada i Preduzeća. Izveštaj o rezultatima izjašnjavanja nadležnoj Gradskoj upravi dostavlja se u roku od 15 dana.

Na sednici je utvrđen i predlog odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća Čistoća, koje će ubuduće poslovati pod imenom Javno komunalno preduzeće Šumadija Kragujevac. Tom preduzeću, da podsetimo, biće pripojena javno komunalna preduzeća Zelenilo, Parking servis, Gradska groblja i Tržnice. Cilj je povećanje efikasnosti u upravljanju i poslovanju, kao i smanjenje troškova poslovanja.
Gradsko veće utvrdilo je i predlog odluke o prihvatanju udela nad Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika od strane grada Kragujevca, a u skladu sa zaključkom Vlade Srbije iz aprila tekuće godine koja je dala saglasnost da Republika Srbija besplatno prenese svoj udeo u Zavodu na grad Kragujevac. Time će biti rešeno funkcionisanje i opstanak tog privrednog društva, koje će vremenom prerasti u ustanovu primarne zdravstvene zaštite.

Članovi veća obrazovali su petočlanu Komisiju za podsticaj razvoja izuzetno talentovanih učenika srednjih škola i studenata, čiji je zadatak da razmatra podnete zahteve i Gradskom veću upućuje predloge o sufinansiranju troškova koje đaci i studenti imaju na polju stručnog usavršavanja, naučnog i kulturno – umetničkog stvaralaštva i istraživačkog rada, u okviru raspoloživih sredstava u budžetu grada.
Gradsko veće je dalo saglasnost na odluku o ceni mesečnog časopisa Dečije iskre, u iznosu od 100 dinara, uz obavezu Ustanove kulture “Koraci“ da školi preda 20 posto besplatnih primeraka od ukupnog broja prodatih na mesečnom nivou. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu