Kragujevac uspostavlja saradnju sa Sankt Peterburgom - iKragujevac


Vesti

U godini kada grad Kragujevac slavi 200 godina od proglašenja prve prestonice, najavljen je početak saradnje u oblasti obrazovanja između Kragujevca i Sankt Peterburga, koji je bio prestonica nekadašnjeg Ruskog carstva od 18. do 20. veka. 

Saradnja je otpočela posetom delegacije Obrazovnog kompleksa br. 530 iz Sankt Peterburga (Carsko selo) Kragujevcu, na inicijativu Centra za mlade “Škola mira“ iz Kragujevca, a u okviru projekta “Srpsko-ruski obrazovni most“ za koji je dobio podršku grada Kragujevca. Tim povodom, za delegaciju Obrazovnog kompleksa br 530, danas je u zgradi Grada priređen prijem koji je organizovano prof.dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Ovo je početak jedne nove i nadam se velike saradnje u oblasti obrazovanja. Posle saradnje sa moskovskim školama u kojima su naši učenici zimus boravili, ovo je proširenje saradnje u okviru “Srpsko-ruskog obrazovnog mosta“. Kragujevac ima obrazovnu saradnju i razmene učenika i sa francuskim gradom Sirenom i rumunskim gradom Piteštijem – kaže prof.dr Nedeljko Manojlović.

Obrazovni kompleks br 530 se nalazi u Carskom selu, Puškinski reon (Sankt Peterburg), u kome se nalaze 83 obrazovne ustanove, tri univerziteta – pedagoški, poljoprivredni i preduzetnički i pravni, Vojna akademija na kojoj postoje smerovi za građevinske inženjere, inženjere za morske brodove i podmornice i inženjere elektrotehnike. U Liceju, koji se nalazi u Carskom selu se školovao Aleksandar Sergejevič Puškin.

Hvala vam što ste pronašli mogućnost da nas primite i ugostite u vašem divnom gradu i posebno zato što imamo mnoge planove za obrazovanje i kulturu u budućnosti. Mi smo upoznali vaš sistem obrazovanja koji se razlikuje od našeg, mi smo vama preneli svoja iskustva kada je reč o našem sistemu obrazovanja i posebno je važno što ćemo iz toga izvući zaključke za zajedničko obrazovanje.Mi smo rešili da upoznamo najpre naše učenike, decu iz Rusije i Srbije, da oni nađu zajednički jezik, jer je veoma važno da se mladi upoznaju, da se razumeju i da grade svet koji počiva na miru, razumevanju i saradnji – rekla je Žana Prust, direktorka Obrazovnog kompleksa br.530.

Gosti iz Sankt Peterburga, u okviru posete Kragujevcu posetiće Politehničku i Drugu tehničku školu kao i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjackoj banji. Razmena učenika u okviru “Srpsko-ruskog obrazovnog mosta“ za koju vlada veliko interesovanje učenika u kragujevačkim školama nije samo klasična ekskurzija za učenike već vid neformalnog obrazovanja u okviru koga učenici upoznaju druge kulture, usvajaju vrednosti, koriste galerije i muzeje kao učionice.

Ceo svoj radni vek proveo sam u prosveti i obrazovanju i smatram da za obrazovanje dece nisu dovoljni samo školski časovi već je podjednako važno i neformalno obrazovanje i da je važno decu odvesti na mesta gde mogu da upoznaju kulturu i istoriju drugih naroda. Materijalne mogućnosti su takve da je veoma teško da naša deca odu da vide ovakve divne gradove kao što je Sankt Peterburg i zbog toga je i osmišljen “Rusko-srpski obrazovni most“ kao platforma za saradnju, kako bi pomogao da deca iz Kragujevca, putem razmene, borave kod svojih vršnjaka, posete najpoznatije muzeje, galerije, pozorišta – kaže Petar Stefanović, direktor Centra za mlade “Škola mira“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu