"PRIMENI PRVU POMOĆ - SPASI ŽIVOT" Obuka za saradnike u institucijama socijalne zaštite - iKragujevac


Vesti

U Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ održana je obuka “Primeni prvu pomoć - spasi život“, koju su zajednički realizovali Centar za samostalni život OSI Kragujevac i Edukativni centar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Kada se pomenu osnovna, praktična znanja iz prve pomoći, vrlo često ne razmišlјamo o koristi koju bismo imali da nam zatrebaju. Kada profesionalnoj intervenciji koja spasava život, prethodi ukazivanje prve pomoći, šanse za preživlјavanje se višestruko uvećavaju. Znati pružiti efikasnu, stručnu i pravovremenu prvu pomoć ugroženim osobama u incidentnim situacijama je od izuzetnog značaja za spašavanje života. Obuka ima za cilј sticanje osnovnih znanja i ovladavanje praktičnim veštinama za pružanje prve pomoći, od trenutka kad neko izgubi svest i prestane da diše, doživi epileptični napad ili doživi različite povrede i incidentne situacije koje mogu ugroziti život, do dolaska Hitne pomoći.

Polaznici obuke bili su stručni radnici, stručni saradnici i zaposleni u institucijama sistema socijalne zaštite, pružaoci socijalnih usluga čiji su korisnici osobe sa invaliditetom, kao i članovi udruženja osoba sa invaliditetom iz Kragujevca.
“Ako se u blizini ugroženog nađe osoba koja zna prvu pomoć, koja bar zna da pruži kompresije grudnog koša i održi cirkulaciju, mnogo je veća šansa da kada mi stignemo uz pomoć medicine, nauke i opreme koju imamo, uspostavimo disanje i cirkulaciju“, kaže dr Gordana Đokić, načelnca Edukativnog centra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac.

Učesnici radionice bili su u prilici da slušaju predavanja lekara i zaposlenih u Hitnoj pomoći ali i da kroz praktične vežbe nauče kako se obezbeđuje sigurnost, proverava da li je osoba svesna i da li diše, kako je postaviti u siguran bočni položaj ako je bez svesti i kako pružiti mere oživljavanja ukoliko osoba ne diše.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu