Biografije osnivača Crvenog krsta i na srpskom jeziku - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Gradske organizacije Crvenog krsta i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca održana je promocija biografije osnivača Crvenog krsta, Anri Dinana i Gustava Mojniea. Crveni krst Kragujevac u saradnji sa Crvenim krstom Ohrid pripremili su prevod sa engleskog i francuskog na srpski jezik.

Na promociji, o životu i radu dvojice velikana, njihovim delima i značaju za čovečanstvo, govorili su autori biografija Rože Diran i Fransoa Bunjon. Na promociji je govorila Nevenka Bogdanović, sekretar Crvenog krsta Kragujevac, na čiju je inicijativu i uz organizaciju priređeno izdanje na srpskom jeziku. U ime grada volontere i predstavnike Crvenog krsta Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Crvenog krsta Srbije, pozdravila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Kao rođena Kragujevčanka, kao lekar, kao volonter Crvenog krsta, ponosna sam što je baš u godini jubileja, kada Kragujevac obeležava dva veka od proglašenja prve prestonice moderne srpske države, Crveni krst Kragujevca pripremio i odštampao prevod ovih biografija koje ostavljanju neizbrisiv trag o velikanima prošlosti, kao što su to bili Anri Dinan i Gustav Mojnie, a u svima nama bude ono iskonsko, plemenito, humano - rekla je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

Nobelovac Anre Dinan imao je ideju a Gustav Mojnie, njegov prijatelj i saradnik je tu ideju sproveo u delo. Zahvaljujući njima danas postoje institucije kao što su Crveni krst i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Anre Dinan, filantrop, entuzijasta i vizionar, a Gustav Mojnie studiozan, veoma predan predsednik Međunarodnog komiteta od 1864. do 1910. godine i jedan od osnivača Instituta za međunarodno pravo. Imali su jednu zajedničku viziju i zajedničku crtu u svojim biografijama a to je da ih je obojicu nadživeo Crveni krst i Ženevska konvencija, kažu o svojim delima autori Diran i Bunjon.

Biografije su kratke i na veoma direktan način predstavljuju najvažnije karakteristike i faze u životu i radu dvojice velikana. Kada pročitate ove dve biografije prepoznaćete da u svakome od nas za trenutak postoji ponekad Dinan a ponekad Mojnie, kaže Nevenka Bogdanović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.

Inače, goste Crvenog krsta, autore danas predstavljenih biografija, Rožea Dirana i Fransoa Bunjona, primio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu