POKLON DECI KRAGUJEVCA: Igralište “blizanac” na ovoj lokaciji! - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnici Radomir Nikolić i František Lukl potpisali su danas Memorandum o saradnji između Kragujevca i Kijova iz Češke. Time se stvaraju povoljniji uslovi za efikasnu i značajnu međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja i sporta, između dva naroda slične istorije i dva grada koji ove godine obeležavaju značajne jubileje.

Južnomoravska regija je na ovom prostoru prisutna skoro dve decenije i u tom periodu realizovani su brojni projekti. Najnoviji je izgradnja dva identična multifunkcionalna igrališta u Kragujevcu i Kijovu. 

Igralište u naselju Bubanj, koje se nalazi u jako lošem stanju, postaće "blizanac" češkog poligona za igru. To će biti najlepši poklon deci Kragujevca, ali će istovremeno ulepšati taj deo grada. 

“Češka, Slovačka i Poljska su naše prijateljske zemlje koje su dosta napredovale i već imaju dovoljno investicionog kapaciteta da mogu da ulažu u privrede drugih zemalja. Česi su zbog toga veoma zainteresovani za neke vidove privredne saradnje. Želimo da napravimo dobru konekciju između privrede Kragujevca i njihove Privredne komore, kako bi sve što smo gradili 20 godina sa Južnomoravskom regijom krunisali jačim fnansijskim i privrednim vezama”, istakao je Radomir Nikolić.

“Srećan sam što saradnja kreće od dece, jer je to temelj i najbolji pokazatelj dobrih odnosa između dve zemlje koje imaju sličan mentalitet i naša dva naroda trebalo bi da funkcionišu na više projekata”, kazao je František Lukl, gradonačelnik Kijova. "Izgradnja igrališta je primer kako saradnja može da funkcioniše i da bude korisna za obe strane, ne samo u sportu nego i u razmeni dece kroz tradicionalne sportske kampove. Ovakva vrsta saradnje usmerena je direktno prema građanima odnosno našoj deci", rekao je Lukl i dodao da je ovo tek pionirski projekat buduće ozbiljne saradnje dve republike. 

Vrednost investicije za oba igrališta je oko 400.000 evra, a izgradnja će biti finansirana iz posebnih fondova češke Vlade, a pod pokroviteljstvom predsednika te zemlje Miloša Zemana. 

Tokom dana delegacija Češke Republike u pratnji domaćina obišla je lokaciju u naselju Bubanj gde će se nalaziti “blizanac” multifunkcionalno igralište.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu